Koncepció

2022.12.07. 18:14

Elszabadult energiaárak: a város jövő büdzséjéről tárgyaltak a gyöngyösi képviselők

A költségvetési javaslatot február közepéig egy fordulóban tárgyalja a grémium.

Sz. Sz. I.

Üllésezik a gyöngyösi képviselő-testület

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület novemberi végi ülésén a költségvetési koncepció tárgyalásával megkezdődött a város 2023-as költségvetésének előkészítése, tájékoztatott az önkormányzat. Mint közölték, a koncepció szerint az elszabadult és ugrásszerűen megnövekedett energiaárak, a kamatemelkedésben megnyilvánuló romló hitelpiaci kondíciók, valamint az újabb várható minimálbér-emelés és a duplájára emelkedő szolidaritási hozzájárulás miatt 2023-ban még inkább szükség lesz az elmúlt években is eredményesen alkalmazott megfontolt és takarékos gazdálkodás fenntartására, és továbbra is keresni kell a külső forrásbevonás lehetőségeit. A koncepcióban a kötelező feladatok – egyebek között a gyermek- és szociális intézmények fenntartása, a közvilágítási és köztisztasági feladatok – élveznek prioritást, míg a nem kötelező feladatok és a fejlesztési elképzelések megvalósításához kapcsolódó kiadás keretjelleggel a tartalékok között szerepel. Ugyancsak megtalálható a dokumentumban a pénzbeli szociális ellátási keret bővítése, amelyre a megnövekedett energiaköltségek és élelmiszerárak miatt van szükség.

Az önkormányzat a közleményében arról is hírt adott, hogy a költségvetést a közös önkormányzati hivatal december 19. és január 6. közötti, energiafelhasználás-csökkentést célzó zárvatartása miatt némileg módosult menetrendben fogadja majd el a testület. Az informális frakcióközi egyeztetések után a korábbi kétfordulós tárgyalás helyett február 15-éig egy fordulóban tárgyalja majd a költségvetési javaslatot a grémium. Áprilisban, a pontos energiaárak ismeretében módosítják azt, s akkor döntenek róla, hogy a civil szféra és a sport támogatására, valamint a körzeti fejlesztésekre mekkora összeget tud fordítani az önkormányzat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában