Pilot-projekt

2022.12.08. 20:28

Geotermikus kutat fúrnak, erőművet terveznek, gazdasági társaság alakult Gyöngyösön

A létrehozandó pilot-projekt révén geotermikus kutat és visszasajtolót fúrnak.

Sz. Sz. I.

Ülésezik a gyöngyösi képviselő-testület

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület a novemberi ülésén új többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság létrehozásáról döntött, tájékoztatott a városháza. Közlésük szerint a cég elsődleges feladata az lesz, hogy létrehozzon és végrehajtson egy pilot-projektet a geotermikus energia hasznosítására.

A projekt keretében geotermikus kutat és visszasajtolót fúrnak egy 2007-ben elvégzett kutatás, valamint egy nyertes európai uniós pályázat alapján. A beruházás költségeit a kisebbségi tulajdonos befektető cég vállalta, ahogyan a szükséges hatósági engedélyek beszerzését is. Ha a próbafúrás eredményesen zárul, az önkormányzat újabb európai uniós pályázatot készít egy, a geotermikus energiára alapozott erőmű létrehozására. A projekttel a gyöngyösiek régi vágya teljesülhet, a felszínre hozott melegvíz ugyanis nem csak a távhőrendszer kiváltására és ipari felhasználásra lesz alkalmas, hanem a városi strand fejlesztését is új pályára állíthatja.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában