Magyar Falu Program

2022.12.02. 12:01

Gyopáros Alpár: a Magyar falu program kiemelten támogatja az energetikai korszerűsítést

Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Boconádon.

M. H.

Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő (b) és Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos (b2) a Heves megyei Boconádon 2022. december 1-jén

Forrás: Komka Péter/MTI

Gyopáros Alpár a programban korszerűsített művelődési ház bejárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az első energetikai korszerűsítést támogató pályázatokat 2019-ben írták ki a Magyar falu programban. Akkor még nem lehetett előre látni, mekkora jelentősége lesz ennek három évvel később – mondta, hozzátéve, azóta országszerte több mint 6400 falusi intézmény újult meg, ezek döntő részén energetikai korszerűsítést is végeztek.
– Ez azt jelenti, hogy az ötezernél kevesebb lakosú településeken átlagosan 2-3 ilyen beruházás történt. Minderre a kormány eddig 130 milliárd forintot biztosított. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a Magyar falu programot, cél volt, hogy az a kistelepülésekkel közösen íródjon és valósuljon meg – mondta Gyopáros Alpár. Hozzátette, mára elmondható, hogy ez így is történt, hiszen olyan támogatások és pályázati kiírások jelennek meg, amelyeket a falvak lakói és vezetői kértek a kormánytól.

GYOPÁROS Alpár
A Magyar falu program keretében korszerűsített művelődési ház a Heves megyei Boconádon 2022. december 1-jén. A településen Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap. MTI/Komka Péter

Példaként említette intézmények fejlesztését, utak, járdák, kerékpárutak építését, felújítását, továbbá a szolgáltatások bővítését, minőségének javítását, falugondnoki szolgálatok elindítását, fejlesztését és civil szervezetek, valamint helyi egyházközségek támogatását. Tájékoztatása szerint Boconádon az orvosi rendelő és a művelődési ház is megújult, a beruházás legfontosabb célja mindkét esetben az energetikai korszerűsítés volt. Ezzel összefüggésben megjegyezte: - Az elhibázott brüsszeli szankciók okozta gondok egész Európa, így Magyarország és a hazai kistelepülések előtt is ott tornyosulnak.
– Az önkormányzatok rezsiköltségei is emelkednek, ezért nem mindegy, hogy a helyhatóságok által működtetett intézmények fenntartása milyen kiadásokkal jár – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában