Betegség

2022.12.04. 07:00

Hólyagos kiütések, magas láz, lábzsibbadás kíséri a megyénkben is terjedő vírust

Már felnőtteket is fertőz a kéz-láb-száj betegség, melyet jóindulatú gyerekbetegségként emlegetnek, azonban vannak, akik nagyon megszenvedik. Megyénkben is felütötte a fejét a vírus, melyről dr. Árvai Judit, poroszlói háziorvos beszélt portálunknak.

Fekete-Vadászi Erika

illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Ezt a fertőző betegséget a coxsackie vírus okozza. Eleinte hasonlíthat a bárányhimlőre, főleg tíz éves korig jelentkezik, de felnőttek is elkaphatják. Cseppfertőzéssel terjed, ritkán okoz komolyabb szövődményeket, és körülbelül egy hét alatt meggyógyul, aki elkapta. Nem könnyű ellene védekezni, de mindenképp ajánlott a gyakori kézmosás, a szabad levegőn történő testmozgás és a vitamindús táplálkozás. Különösebb kezelést nem igényel. Javasolt hűtött, de nem jeges folyadékot innia a betegnek, és pépes, könnyen emészthető ételeket fogyasztania. Emellett gyermekeknek fájdalomcsillapító kúpok adása is célszerű. A szájnyálkahártya tünetek enyhítésére különböző vény nélküli ecsetelők kaphatók a gyógyszertárakban  – ismertette dr. Árvai Judit.

Jó hír viszont, hogy ezt a betegséget csak egyszer lehet elkapni. 

A poroszlói háziorvoshoz néhány hete vittek egy kétéves gyermeket a szülei. A beteg akkor láztalan volt, rendesen evett és ivott, jó közérzete volt, de a talpán lévő piros pöttyök miatt felkeresték a szakembert. 

– Beszélgettem a szülőkkel, és kiderült, hogy az előző napokban új benti cipőt kapott a gyermek. Mivel már volt olyan páciensem, aki a műanyag papucsra lett allergiás, nála is erre gondoltam először. Akkor még nem tudtam, hogy más településeken már zajlik a kéz-láb-száj fertőző betegség a kisgyermekek között. Két nappal később a betegem elesetté vált, a kiütései hólyagos formát öltöttek, helyenként pörkkel fedettek lettek, és testszerte, még a szájában és az arcán is megjelentek. Ekkor már fel tudtam állítani a helyes diagnózist, rázókeveréket, antihisztamint írtam fel neki. Az aggódó szülők később aztán bevitték az egri kórház gyermekgyógyászatára, attól félvén, hogy kiszárad. Ott a vizsgálatot követően ugyanazt a diagnózist állították fel, és az eddigi kezelést is jóváhagyták. Szerencsére a kicsi megúszta a kiszáradást. Szülei odaadással és kitartással ápolták, azonban a gyermek sokat szenvedett betegsége alatt. Édesapja is megfertőződött, nála enyhe lefolyású volt a betegség, de tenyere és a talpa erősen hámlott. – osztotta meg tapasztalatait portálunkkal a háziorvos. 

Azóta már több gyermekről is tudomása van, akik elkapták, és egy másik felnőttről is tud, aki megfertőződött. Ő is viszonylag enyhe tünetekkel megúszta, azonban talpai zsiborogtak, kissé ödémásak lettek, majd lehámlottak.

A megyeszékhelyünkön élő olvasónk, Gabriella gyermeke is elkapta nemrégiben az óvodában a  kéz-láb-száj betegséget. Lázas volt, a kezén és a lábán pedig kiütések jelentek meg. Fájdalomra nem, de viszketésre panaszkodott. Lázcsillapítót kapott, s ügyeltek rá, hogy sok teát fogyasszon. A tünetei egy hétig tartottak, édesanyja nem kapta el tőle. 

Szintén Egerben dolgozó olvasónk, Ágnes már nem volt ennyire szerencsés. Óvodás korú fia beteg lett, egy napig volt lázas, és csak utána jelentkeztek a kiütések, a kezén a szájában és a lábán. Szerencsére csak enyhe tünetei voltak, csak lázcsillapítót kapott, más gyógyszeres kezelést nem igényelt, végig evett és ivott, tíz nap után teljesen meggyógyult.  

– Az első tünetei után majdnem egy hét telt el, amikor is már magamon is éreztem, hogy gond van. Először csak enyhén fájt a torkom, másnap már sokkal jobban, és 39 fok feletti lázam volt nagyon rosszul éreztem magam, csak levest tudtam enni. Aztán kiütéseim is lettek, a kézfejemen, a talpamon, lábujjak között és volt a számban is. Több hólyagos is volt. A kézmosás szörnyű érzés volt. Három napon át lettek újabb pöttyeim, aztán elkezdtek gyógyulni, de nagyon lassan. Bár nekem is csak lázcsillapítóra volt szükségem, még tíz nap után is voltak sebhelyeim – tette hozzá Ágnes.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában