Együttműködés

2022.12.30. 17:07

Jövőre folytatódnak az új hagyományok az egri borvidéken + fotók

A jó bor mellé jó étel is dukál.

Sz. M. L.

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Csütörtök este az Agria Tiszkben huszadik alkalommal szervezte meg a Borszalon eseményt az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa. Farkas László, az EBHT elnöke. Felidézve az év boros eseményeit kiemelte, az elmúlt bő két évtizedben jelentős társadalmi eseménnyé nőtte ki magát a Borszalon.

– Ismeretségek, barátságok kötődnek, szakmai együttműködések alapozódnak meg a rendezvényen. Az elmúlt egy év azzal telt, hogy egységes arculatot dolgozzanak ki a borvidéknek, hogy annak szereplői, a termelők mindannyian hasznát lássák a marketing stratégiájuknak. A marketing terveken, segítségen túl, illetve azzal párhuzamosan a minőséget fokozni kell a borvidéken dacára az egyre nehézkesebb körülményeknek. Idén például még a borszalon helyszín választása is kihívás volt, hiszen számos intézmény bezárt a téli időszakra. Egyébként természetesen a termelők saját arculata nem tűnik el, ugyanakkor elfogadják, hasznosnak tartják a hegyközségi tanács marketing kerek asztalának javaslatait. A koncepció része volt az is, hogy minden évszakhoz kötődjön Egerben egy boros esemény. Idén már ez így volt, s ezt folytatjuk, tehát tavasszal a Csillag Weekenddel kezdődnek a nagy boros rendezvények, majd az Egri Bor ünnepe nyáron, ősszel pedig az Egri Bikavér Ünnepi Napok várja a helyieket és a borvidékre látogatókat, télen pedig újra a Borszalon. Mindemellett persze fontos az országos jelenlét, az egri borok ismertségének széleskörű népszerűsítése is, így január huszadikán a fővárosban, egy nagy kóstolón népszerűsíthetjük az egri superior kategóriát – részletezte.

Felidézte, hogy idén a Szépasszony-völgyben Egri Bikavér Parkot avattak, illetve az Egri Bikavér Ünnepi Napokon októberben több száz palack egri bikavért falaznak be Dobó várában. Kiemelte, nem kevésbé fontos a helyi gasztronómia és a borászat együttműködése, melyet idén a fent említett rendezvényeken sikerül új szintre emelni.

– A szereplők látják, hogy ez fontos, a borászok és a vendéglátósok között kialakult s csiszolódik az összhang. Stílusosan igazították egymáshoz idén az ételeket és a nedűket. Ez egyébként országos szinten is fontos célkitűzés, hiszen a legtöbb helyen Egerhez hasonlóan a borászatok még nem építették ki a maguk gasztronómiai hátterét. Persze akad ellenpélda is, Szekszárdnak sajátossága, hogy a borászatok kialakították a maguk konyháját – magyarázta Farkas László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában