Évszakok

2022.12.10. 07:00

Később hullik a lomb, Egerben néhol a házak előtt maradt a zöldhulladék

December elején vannak az utolsó zöldhulladék-szállítási időpontok, de a helyiek még javában gereblyézik a leveleket.

Szabadi Martina Laura

Az házak előtt állnak a lenyesett gallyak

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben véget ért a lakossági zöldhulladék elszállításának idénye, a fákról még javában hullanak a levelek. Hozzátette, az utolsó hivatalos időpont alkalmával a kihelyezett, kötegelt faágakat nem is szállították el maradéktalanul. Mint mondta, részben komposztálnak, de nem tudnak mindent, s ha nem viszik el a kihelyezett zöldhulladékot, akkor az tavaszig a ház előtt vagy az udvarban rothad majd.

Összekötegelt zöldhulladék a Hajdúhegyen Fotó: Nemes Róbert

A Városgondozás Eger Kft. még december első napjaiban adott róla hírt, hogy elkezdték begyűjteni a lombot a közterületekről is. Ez még a napokban is folytatódik.

Megpróbáltunk utánajárni, mi az oka annak, hogy ennyire kitolódott a levélhullás, esetleg az aszály következménye miatt lehet-e. Ferenczy Tamás, Eger főkertésze elmondta, valóban javában szállingóznak még a falevelek.

– Az aszály miatt részleges lombvesztés már történt augusztus környékén, ám a szeptembertől beköszöntő esősebb időjárás után az őszi csapadék részben visszahozta, zöldítette a fákat és késleltette a teljes lombhullást – magyarázta. Hozzátette, a jelenség oka az is, hogy decemberig még nem volt erős fagy, ami szintén rendszerint erős lombhullást eredményez.

– Így valóban sok fafajtáról nem hullottak még le a levelek, s egyébként a platánok például nem is szokták rövid idő alatt lehullatni az összeset. November második felében pedig a fű is növekedésnek indult, hiszen nappal tíz, esetenként tizenöt fok is volt – tette hozzá.

Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. novemberi híradása még arról szólt, hogy a jelentős mennyiségben megnövekedett az ingatlanok elé kihelyezett zöldhulladék elszállítása bizonyos területeken csúszhat, eltérhet a meghirdetett időponthoz képest. Kollégáik a zöldhulladékok elszállítását pótolni fogják azokon a területeken, ahol kimaradtak a gyűjtések. Érdeklődésünkre arról tájékoztattak, ha valaki nem szeretné kivárni, hogy elvigyék a zöldhulladékát, akkor az Eger, Homok utca 26. szám alatti hulladékudvar hétfőtől szombatig tudja fogadni a lakosokat.

Ott maradtak a zsákok az egri Radnóti utcában Fotó: Nemes Róbert

– A feltételek 2017 óta változatlanok, a szolgáltatás térítésmentes, mindössze a lakosnak igazolnia kell az okmányaival magát, illetve a hulladékszállítási díj megfizetését. Egy negyedévben egy háztartás maximum 250 kilogramm zöldhulladékot adhat le. Jövőre is marad ingyenes a szolgáltatás, sőt a két típusú zöldhulladékból összesen már egy köbmétert is kihelyezhet a lakos úgy, hogy a szállítási gyakoriság nem fog változni, csökkenni. Várhatóan március utolsó hetében fogjuk elkezdeni a háztól elszállítani a hulladékot. Az első szállítás után, pedig a megszokott módon kéthetente – mondta Nagy Mihály Tamás ügyvezető. Közlése szerint az utolsó zöldhulladék-szállítási időpontok tervezetten a november 21-25. közötti időszakra estek volna.

– Egyrészt a megnövekedett mennyiség, másrészt a gyűjtési rend megváltozása miatt alakult ki némi csúszás az előre meghirdetett időpontokhoz képest. Egerben a meghirdetett időpontok alapján sikerült a szolgáltatást elvégeznünk. Pótnapok több településen lesznek december 8-án és 9-én. Hátra van még Aldebrő, Demjén, Egerszalók, Egerszólát, Kompolt, Noszvaj, Tarnaméra, Tófalu. Sajnos, a jelenleg kialakult üzemanyaghiány is akadályozó tényező lett a napi munkavégzésben – részletezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban összesen két alkalommal vehették igénybe a zöldhulladékok elszállítását, tavasszal és ősszel. 

– Tavaly viszont már együttesen 18 alkalmat biztosítottunk az elkülönített zöldhulladék gyűjtésére. Minden évben az időjárástól függően, december hónap elején egy-egy járatot ellenőrzés gyanánt még munkába állítunk és az esetlegesen fennmaradó, szabályosan kihelyezett zsákok elszállításáról gondoskodunk. A hulladékudvarunk nyitvatartási időben továbbra is fogadni tudja a hulladékot – húzta alá az ügyvezető.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában