Hagyományőrzés

2022.12.09. 15:26

Kisszékkel a kezükben, házról-házra járva várták a karácsonyt Besenyőtelken, most is éltetik a hagyományt

Besenyőtelekről jöttem, mesterségem címere címmel indult programsorozat a helyi önkormányzat szervezésében nemrégiben.

F. V. E.

Felelevenítették a régi besenyőtelki hagyományokat

Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Szerdán már a harmadik ilyen találkozóra gyűltek össze a besenyőtelki könyvtárban. 

Urbánné Tuza Éva alpolgármester ötlete alapján indult el a sorozat, ő mesélt róla a portálunknak, hogy mi hívta életre ezt az ötletet. 

– A covid miatt nagyon bezárkóztunk az elmúlt években, szerettük volna újra felpezsdíteni a közösségi életet. A településünkön sok olyan ember van, akik hobbiból rendkívüli dolgokat hajtanak végre, őket kívánja bemutatni ez a programsorozat. Így jobban megismerhetjük egymást, és a járvány, valamint a virtuális világban eltöltött idő után most végre személyesen tudunk találkozni – mondta Urbánné Tuza Éva.

Első vendégük egy amatőr festő volt, a második egy mézeskalács-készítő. Az utóbbi bemutatkozás folytatásaként már sütöttek közösen mézeskalácsot, ezeket kidíszítik, s terveik között szerepel, hogy mézeskalácsból falut építenek. 

Szerdán egy hosszú-hosszú évek óta életben tartott hagyományt mutattak be: a szentcsalád járását vitték be a könyvtár falai közé. Szabó Lászlóné és Forgács Antalné vezetésével bepillantást nyerhettek a részvevők abba, hogyan is zajlik Besenyőtelken a karácsony előtti időszak. 

Egyre több érdeklődőt vonz a programsorozat
Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

A helységben a mézeskalács mellett betlehemmel, adventi koszorúval és ünnepi fényekkel hangolódnak az ünnepre, s éltetik a régi szokást is.

A hagyomány szerint a szentcsalád-járást szenteste előtt kilenc nappal kezdik el, házról házra járnak, s közösen imádkoznak, énekelnek, majd megvendégelik egymást, s jót beszélgetnek. Így várják Jézus születését. A covid miatt két évig nem tudtak összegyűlni, idén azonban újra találkoznak.

– Személyes érintettségem is van a szentcsalád-járással kapcsolatban, ugyanis gyerekként én is részt vettem benne, a  testvéremmel együtt jártunk házról-házra, vittük magunkkal a kisszékünket, s ez örök élmény marad számomra – jegyezte meg Urbánné Tuza Éva.

Az eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak, nem csak a helyiek, hanem szomszédos településekről is szép számmal érkeztek. Miután véget ért a bemutató, a vendégekkel közösen elénekeltek egy karácsonyi dalt, majd a hagyománynak megfelelően, némi sütemény, pogácsa és forró tea társaságában jót beszélgettek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában