Felkészülés

2022.12.03. 09:00

Már téliesítették a Tisza-tavat

Problémamentesen fejeződött be november ­25-én a Tisza-tó leürítése – közölte Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke.

M. H.

A tározó téli vízszintje így a tavaszi feltöltésig 620 centiméter. Miután a Tisza-tó elnevezésével ellentétben nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit egyesítő, átfolyásos jellegű síkvidéki víztározó, a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent. 

A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között indul meg. 
Egy esetleges árhullám előfordulása esetén a jégtömeg felszakadva az árvízvédelmi töltéseket és az erdőállományokat, a mederben levonulva a kiskörei vízlépcsőt is veszélyezteti. A téli vízszint beállítása jelentős hatással bír a Tisza-tó élővilágára, különösen a halállományára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában