Jótékonyság

2022.12.10. 15:33

Nehéz helyzetben vannak a Krisna-hívők, de nem marad el idén az egri ételosztás

Az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők humanitárius tevékenységét lebonyolító karitatív szervezet 30 éve szervez ételosztásokat Egerben és környékén, az év szinte minden munkanapján. Bár a rendkívüli gazdasági helyzet a csomagok tartalmát és az adagszámokat is befolyásolja, a krisnások nem adják fel: idén is töretlenül megrendezik a Karácsonyi Szeretetlakomát!

Szabadi Martina Laura

Kihívásokkal teli a segélyszervezetek számára is ez az időszak

Forrás: HMH

Az energia- és árválság minden karitatív és szociális ellátó szervezetet kihívás elé állít. A Jegybank jelentése szerint pedig az élelmiszerek drágulása még korántsem érte el a plafont. A segélyszervezetek is bajban vannak, mert bár az emberek adományozói kedve a régi, a lehetőségeik már egyre szerényebbek. Látszik ez a legnagyobb hazai élelmiszergyűjtési akció eredményein is, és nem lehet eléggé hálásnak lenni azoknak, akik így is önzetlenül segítenek, tájékoztatta portálunkat az Ételt az Életért Alapítvány egri szervezete. 

– A Karácsonyi Szeretetlakomát nem fogjuk felfüggeszteni, mert az egyenlő lenne azzal, hogy megadjuk magunkat a nehezítő körülményeknek és feladjuk a kötelességünket. Válság van? Eggyel több ok arra, hogy kigazdálkodjuk és megrendezzük az ünnepi akciót – akár más tevékenység rovására is –, mondja Nyolcas Olivér, az alapítvány egri irodájának vezetője. Az idei ünnepi akciót Egerben, a Tűzoltó téri osztóponton tartják a regisztrált rászorulóknak, december 17-én 11 órától. Az akció során 750 adag melegétellel, csomaggal készülnek majd a rászorulóknak. 

Mint arra felhívták a figyelmet, az ételosztó szervezet 650–750 adag ételt biztosít naponta a rászoruló nagycsaládosoknak, időseknek, munkanélküli és beteg embereknek Egerben és környékén, de az igény várhatóan tovább fog emelkedni. A sorba egyre többen állnak be olyanok is, akik rendelkeznek ugyan bevételekkel, de a rezsiszámlák, a bérleti díj vagy a gyógyszerek kifizetése után, a jelenlegi árak mellett már nem tudnak elégséges ennivalót tenni az asztalra. 

– Az Ételt az Életért programnak 2 éve, a koronavírus-járvány idején is hatalmas szerepe volt a hirtelen, tömegesen munkanélkülivé vált emberek megsegítésében. Idén tavasszal pedig az Ukrajnából érkező menekültek étkeztetésében vállaltak feladatot. Ősztől a hazai energia- és élelmiszerválság vált drasztikussá. Az árak emelkedése a segélyszervezeteket is sarokba szorítja. Az alapítvány csak üzemanyagra milliókkal többet kényszerül elkölteni, mint a korábbi években, hiszen segélyszervezetként is a vállalkozásokra érvényes árat kénytelen megfizetni. Az élelmiszermentés és az ételkiszállítás pedig járművek nélkül lehetetlen. Hiába működtetnek üzemi konyhát, mégsem vásárolhatnak hatósági áron az olyan alapvető élelmiszerekből, mint a liszt vagy az olaj, ez a kedvezmény ugyanis csak magánszemélyekre vonatkozik. A főzési alapanyagok közül van, ami 100 százalékos áremelkedésen ment keresztül az utóbbi pár hónapban. A különféle főzelékek elkészítéséhez szükséges tejföl immár luxuscikknek számít, és már csak az adományozók kedvességének köszönhetően kerülnek az ételekbe. Mindemellett több korábbi adományozó vállalkozása ment tönkre a válság hatására – emelték ki. 

Elmondásuk szerint az alapítvány, minthogy állami közfeladatot vállal át, normatív támogatást vehet igénybe, tálanként 272 forint összegben részesül. Ez segítség, de a jelenlegi árak mellett egy gazdag és egészséges ebédet még egy nagykonyhán is ennek minimum a duplájából, 550–600 forintból lehet kihozni. 

 

Újra kell gondolniuk

 

Az ételosztásokon biztosított kiegészítő termékek – finom pékáruk, gyümölcsök, nyers zöldségek és más apróságok – a pár héttel ezelőtti, egri áruházi élelmiszermentésből származnak. A karácsonyi élelmiszer-segélycsomagba kerülő tartós alapanyagok beszerzésének költségét önállóan kell kigazdálkodnia a szervezetnek, amelyben óriási támaszt jelentenek az egyéni adományok és az adó 1 százalékos felajánlásokból befolyt támogatások. 

– Teljesen újra kell gondolnunk az ünnepi élelmiszercsomag-osztást. Az ársapkás termékekből csak a hatósági ár sokszorosáért vásárolhatjuk meg a szükséges mennyiséget, ezek helyett idén más hasznos és egészséges alapanyagokat teszünk az élelmiszercsomagba. Nagyon örülünk az olyan kiemelt adományozóknak, akik valamilyen fontos alapélelmiszerből vagy finomságból adományoznak. A pénzügyi felajánlások szintén nagy segítséget jelentenek! – emeli ki az alapítvány képviselője. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában