Hivatás

2022.12.13. 11:30

Operaénekesnek készült, s a mai napig gyógyít a gyémántokleveles egri dr. Gyetvai Gyula

Nemrégiben vette át gyémántoklevelét az Egerben élő dr. Gyetvai Gyula, aki bár már nyugdíjas, a mai napig dolgozik. Saját bevallása szerint a munkája és a családja élteti. Mesélt a munkásságáról, az elért eredményeiről, melyeket felsorolni is nehéz lenne.

Fekete-Vadászi Erika

Dr. Gyetvai Gyula, belgyógyász főorvos

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Dr. Gyetvai Gyula kiváló szakember. Amellett, hogy belgyógyász, endokrinológus, az egészségügyi szervezési szakvizsgát is megszerezte. 

A gyémántoklevelet a hatvan éven át kifejtett értékes szakmai tevékenység elismeréseként állítják ki. Kíváncsiak voltunk, mit jelent ez dr. Gyetvai Gyula számára. 

– Rendkívül felemelő érzés volt kézhez kapni. Öt év múlva a vasdiploma lesz esedékes, amit tervezek ugyan átvenni, de azt szoktam mondani a barátaimnak, hogy nem nagyon örülök majd neki, hiszen a vas rozsdásodik. Ezért inkább megvárom a rubintot, amit 94 évesen vehetek majd át. Felsorolni is nehéz lenne mindazt, amivel eddig foglalkozott, s amiket elért, ezért csak a legfontosabbakat emeljük ki. 

Pestújhelyen született, ahol a templomi énekkar tagja volt 16 és 23 éves kora között. Tehetségét bizonyítja, hogy két és fél oktávon énekelt, sokáig operaénekesnek készült. Édesanyja javaslatára végül mégis az orvosira jelentkezett, s rögtön fel is vették. Sikeresen teljesítette a kihívásokat, és az egyetemen harmad évében egyik vizsgájával kiérdemelte, hogy meghívást kapjon a tudományos diákkörbe.

Tanulmányai elvégzése után a Kékestetői Állami Gyógyintézetbe került, ahol három évig dolgozott segédorvosként. Onnan az Orvostovábbképző Intézetbe vezette az útja, ahol nyolc évet töltött el, osztályvezető tanársegéd volt.

– Előadásokat tartottam, oktattam, s közben 1973-ban kineveztek a kékestetői intézmény igazgatójává, így lettem az ország legfiatalabb ilyen magas szintű igazgatója 34 évesen, majd két év múlva a Parádfürdői Állami Kórház igazgatójává is kineveztek.

Rengeteg mindent vitt véghez Kékestetőn, úgy fogalmaz, mindig is az építkezés volt a célja, ennek köszönhetően a fejlődés útjára terelte a létesítményt. Egyebek között vezette a belgyógyászatot, a gyermekosztályt, új izotóp osztályt és fizikoterápiás részleget hozott létre, bővítette a laboratóriumot.

Számos elismerést szerzett, fejlesztéseket vitt véghez, 1979-ben pedig a Markhot Ferenc Megyei Kórház főigazgatója lett.

Kiemelt feladatai közé tartozott a a beruházási munkálatok megvalósítása, melynek eredményeként átadták a rendelőintézetet, az élelmezési üzemet, a sebészetet majd a szülészetnek, a patológiának, a gyógyszertárnak és a 3-as belgyógyászati osztálynak helyet adó épületrészeket. Korszerűsítették a fűtési rendszert, s rengeteget tett azért is, hogy biztosítsa a kellő számú orvost az intézmény részére. Egyebek között még elindította a csípőprotézis műtéti programot, és létrehozta az ortopédiai osztályt. Az építkezések mellett a legfontosabb az volt, hogy az új kórház átadásával egyidőben sok fiatal orvos segítésével a szakmája új generációját sikerült elindítania a pályán. Emellett az egészségügyi szakdolgozók továbbképzését is fontosnak tartotta, hiszen jól képzett kollégákkal tudott jól működni a csapat. 

Vallja, a diploma önmagában kevés. Az ember akkor válik értelmiségivé, ha a közösség hasznára fordítja az egyetemen megszerzett tudását. 

A Magyar Orvosi Kamarához az elsők között csatlakozott, az 1988-as megalakulása óta tagja. Nyugdíjba vonulása után a Mátraderecskei Mofetta ügyvezető igazgatója és főorvosa lett, s tíz éven át dolgozott ott. 

– Hosszú éveken át küzdöttünk, míg végül elértük, hogy állami finanszírozást kapott a mofetta, zöld utat kaptak az ottani kezelések. Tudtam, hogy a mátraderecskei fürdő gyógyító ereje rendkívüli, ezért elintéztem, hogy megkapja a gyógyfürdő minősítést – jegyezte meg.

Az egri főiskola címzetes docense 1986 óta. A Magyar Vöröskereszt Heves megyei szervezetének 25 éven át volt az elnöke, jelenleg az alelnöke. 

Nagyon büszke a Kiváló Oktató címre, melyet 2002-ben kapott a Debreceni Orvosi Egyetemtől, 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat kapott, ami szakmájában a legrangosabb szakmai elismerésnek számít, 2012-ben pedig az Év Orvosa lett. 

– A legnagyobb kitüntetés számomra, hogy a mai napig, ha Egerben sétálok, megállítanak az emberek, érdeklődnek a hogylétem felől. Emellett a betegek szeretete és a munkatársaim megbecsülése jelentik a legtöbbet, és az, hogy továbbadhatom azt, amivel egész életemben foglalkoztam. 

Dr. Gyetvai Gyula nem tud elszakadni a munkától, a mai napig rendel Parádfürdőn.

Mint mondja, sosem unatkozik, szabadidejében is elérhető a betegei számára, emellett folyamatosan fejleszti a tudását, orvosi folyóiratokat olvas, követi a híreket, igyekszik mindig naprakésznek lenni. Munkája mellett a családja a legfontosabb számára, három gyermeke és három unokája van. A közéletnek mindig is aktív résztvevője volt, például éveken át énekelt az Ismert egriek más szerepben produkcióban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában