Fenyőkörkép

2022.12.20. 11:26

Örök decemberi dilemma, hogy milyen fát vegyünk

A közelgő karácsony előtt sok családban felmerül a kérdés, milyen fenyőt állítsanak az ünnep szimbólumaként. A megkérdezett egri hozzáértők szerint a környezetbarát megoldás az erre a célra termesztett, vágott fenyő.

Barta Katalin

A kínálat széles, a döntésnek csak az ízlésünk, no meg a pénztárcánk szab határt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egerben évről-évre a Kertmozi területén van a legnagyobb kínálat a fenyőfélékből a karácsony előtti napokon. Ez az egyik legnépszerűbb helyszíne a megyeszékhelyen a fenyőfavásárlásnak

Idén is nagy területen sorakoznak a szebbnél-szebb fenyők, amelyek arra várnak, hogy szentestén díszekkel felöltöztetve bűvöljék el a családot, a gyerekeket. A vásárlók méricskélik a kínálatot és a pénztácájuk tartalmát. A legtöbben a hagyományos lucfenyőt választják, abból is a kisebb, egy méter körüli példányt. Azt mondják, ennek van a legjobb illata. Igaz, a túlfűtött szobában hamar ledobja tűleveleit, de idén sok családban a meleg szoba is sok pénzbe kerül. 

A luc mellett ott sorakozik az ezüstfenyő és a Nordmann fajta is. Megtudjuk, idén is van kereslet, de az áremelkedés miatt inkább az olcsóbb fát keresik. Ezeket a fákat az Egererdő Erdészeti Zrt. biztosítja a vásárlóknak. Szóba elegyedünk a társaság munkatársával, Csernóczky­ Péterrel. Tájékoztatása szerint az idei árak nagyjából húsz százalékkal emelkedtek a tavalyi szezonhoz képest. A lucfenyő méterét négyezer, míg a főként importból érkező Nordmann fenyőt nyolcezer forintért kínálják. Igény szerint be is faragják a fákat a talpba, s ezt díjmentesen elvégzik mindenkinek.

A termelői árak tehát az átlagos infláció mértékét követik. A kínálat is szűkült valamelyest. Már csak mutatóban van fekete fenyő, illetve szerb luc. A szakember portálunk érdeklődésére elmondta azt is, hogy idén sok vásárló csupán néhány fenyőágért érkezik.
– Sok családban a gyerekek felnőttek, külföldön élnek, az idősebbeknek már elég néhány fenyőág is szimbólumként – jegyzi meg. 

Idén a faiskolai földlabdás fákból is kevesebb fogy. Ennek nemcsak az ár az oka, hanem az is, hogy egyre több helyen próbálnak saját ültetésű fenyőt nevelni a saját portájukon. A tapasztalatok szerint a korábbi évekhez képest sokan állítanak műfenyőt, és nem is feltétlenül az árak alakulása miatt. Úgy gondolják, ez környezetkímélőbb megoldás, s aki egyszer megvásárolta, az évekig díszítheti ugyanazt a fát. A termesztett fenyő – minden általános vélekedéssel szemben – környezetbarát megoldásnak számít. Az ünnepek után összegyűjtik, komposztálják, azaz újrahasznosítják. A műanyagra ugyanez nem mondható el.   

Mindig van egy olyan vevői réteg, amely napjainkban is akár több tízezer forintot is tud áldozni az ünnepi fenyőre, azonban az ő számuk fogyatkozik. Újabban divatja van annak is, hogy kertes házaknál hirdetnek vásárt. Ilyen helyeken rendszerint csak az ünnep előtti napon vágják ki a fát, ha a vásárló úgy kívánja.

Ezt tehetjük, hogy sokáig illatozzon

Csernóczky Péter néhány tippet is adott azoknak, akik az elkövetkező napokban szerzik be a fenyőfát. Ahhoz, hogy karácsonykor is teljes szépségében pompázzon és illatozzon a fa a szobában, érdemes előtte a szabad ég alatt tárolni, ahol bátran érheti a hó, az eső és a pára. Nyugodtan hagyjuk összekötve, és lehetőleg már a hazaszállítás után állítsuk be a talpba, hogy ne az ünnepnapon kelljen bíbelődni ezzel a feladattal. Általában Vízkeresztkor – január 6-án – bontjuk le, így ügyeljünk arra, hogy legalább a díszítésig lehetőleg vízben álljon. Az, hogy meddig nem kezdi el hullatni a leveleit, attól is függ, hogy hová teszik. Célszerű karácsonykor a radiátortól vagy hősugárzótól minél messzebb felállítani a fát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában