Konferencia

2022.12.01. 14:33

Pyrker János Lászlóra emlékeztek az egri egyetemen

Konferencián emlékeztek az egri érsekre.

M. H.

Dr. Ternyák Csaba Pyrker János László születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett konferencián

Forrás: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

Pyrker János László egri pátriárka-érsek születésének 250. évfordulója alkalmából konferenciával emlékeztek meg a főpásztor életművéről csütörtökön az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Az eseményen dr. Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, öröm, hogy összeülhettek erre a konferenciára, s 250 esztendő múltán emlékezhetnek.

Az érseket követően Pius Martin Maurer, lilienfeldi apát beszélt Pyrker János László ottani működéséről. Ismertette, Lilienfeld cisztercita kolostorába 1792. október 18-án lépett be Pyrker János, aki a rendben a László nevet kapta. Noviciátusa alatt a rendszeres zsolozsma és a papi hivatásra való felkészülés mellett sokat foglalkozott a latin klasszikus irodalommal, sok időt szentelt a zenére. Pyrker testvért 1811. júliusában perjel-adminisztrátornak nevezték ki, majd 1812. július 8-án őt választották meg a rendház 56. apátjának, hangzott el. A konferencián több szekcióban beszéltek az érsek életéről.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában