Hangulat

2022.12.29. 20:43

Rabul ejtette a bormágia a vendégeket az idei egri Borszalonon + fotók

Két év kihagyás után huszadik alkalommal találkoztak a borászok és a nedű kedvelői.

Sz. M. L.

Jó hangulatban telt az idei Borszalon

Forrás: Nemes Róbert

– Éppen két napja kértük Szent János áldását az egri borokra, melyek az isteni bőkezűséget szimbolizálják. A szőlő termése az emberi munka gyümölcse, Olyan borvidék ez, melyet Márai Sándor is nagy szavakkal méltatott – mondta dr Pajtók Gábor országgyűlési képviselő csütörtök este az Agria Tiszkben a Borszalonon, melyet huszadik alkalommal rendezett meg az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa. 

– A Borszalon immár huszadik alkalommal szolgál apropóul arra, hogy a közelről és távolról érkezők megismerkedjenek az egri borokkal. Ez idő alatt nem változott a szalonok filozófiája. A polgári Magyarország szalonjait megidézve ünneppé akarja tenni a borok és a fogyasztók közötti találkozást.  Így lesz ez ma is – tette hozzá, majd visszaemlékezett az első, 201-ben rendezett eseményre, melyen 21 borászat vett részt, mintegy hetven nedűvel.

– Később, 2012-ben bemutatkozott az első Egri Csillag. S most a Gárdonyi 100 emlékév csillaga van velünk, ahogy 22 borászat több mint 60 bora. Köszönet azoknak, akik tettek érte, hogy az egri borszalonok hagyománya folytatódjon – emelte ki dr. Pajtók Gábor.

 – Ha december 29. akkor az Egerben egyet jelent a Borszalonnal. Legutóbb 2019-ben volt alkalmunk ily módon találkozni, mert a koronavírus megakadályozott minket ebben. 2022 egy teljes évnek tekinthető a borvidék szempontjából. Fejlődött a bormarketing, közösen, összefogással nézünk a kihívások elé. Kialakult egy kerekasztal, melyben a termelők 80 százaléka résztvevő, ez nagy siker mondta Farkas László, az EBHT elnöke. Felidézte az év boros eseményeit, melyből minden évszakra jut egy immár, s kiemelte, hogy a gasztronómiai szereplők és a borászok együttműködése is fontos volt ebben az évben, s a kibontakozó közös munka is sikernek könyvelhető el.

Hangsúlyozta, napokon belül lezárul az idei Eger csillaga szavazás, melyen a tanács munkáját már azzal megtisztelték, hogy jelöltek között szerepel. Ismertette, hogy január huszadikán a fővárosban, borkóstolóval népszerűsítik az egri superior kategóriát.

Az eseményen ,,Interjúm a borásszal” címmel a vendégek lehetőséget kaptak hogy a borászat képviselőjével beszélgessenek, kérdéseiket feltegyék egy pohár bor mellett ülve. Bormágia néven bűvészelőadás szórakoztatta a kicsiket és nagyokat, s az est folyamán az emlékév itala, a GÁRDONYI 100 Egri Csillag Superior 2021 bor is megvásárolható.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában