Csalás

2022.12.02. 10:21

Talált bankkártyáról emelt le 95 ezer forintot a hatvani nő, közmunkára mehet

A csalás egy speciális formáját követte el.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Bűncselekményt követett el egy 47 éves nő idén áprilisban, azt követően, hogy a hatvani postán talált egy női pénztárcáját, amiben egyebek mellett egy bankkártya is lapult. Ennek birtokában vett fel a vádlott valós jogosultság nélkül 95 ezer forintot egy közeli, bekamerázott bankautomatából. A bűncselekménnyel okozott kár ebben az esetben lefoglalással később megtérült. Az ügyészség az elkövetővel szemben közérdekű munka kiszabására tett indítványt.

Eredménytelen közvetítői eljárás után vádemelésre került sor ebben az ügyben, amelynek tárgya a csalás egy speciális büntetőjogi alakzata. Ez pedig nevezetesen a jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette, ami külön tényállást képez a Büntető Törvénykönyvben. Tekintettel arra, hogy a megtévesztés alanya ebben az esetben nem egy személy, hanem egy elektronikus rendszer. Mindezt dr. Konkoly Thege László megyei sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

 

A Büntető Törvénykönyv szerint csalás az, ha valaki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. Ennek a bűncselekménynek tipikus esete az, amikor az elkövető az ellenszolgáltatás nyújtási szándéka tekintetében téveszti meg a másik felet, elfogadva tőle valamely dolgot, vagy szolgáltatást, amit azután nem fizet ki, megkárosítva ezzel a jóhiszemű sértettet, akinek nem szólt előre, hogy tőle ne várjon pénzt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában