Levelek

2022.12.15. 07:00

Újhatvanban ismét kinyithat a posta, de Selypen megszűnhet a helyi kézbesítés

Minden esély megvan arra, hogy az újhatvani posta újranyisson januárban – számolt be közösségi oldalán a legfrissebb információról Horváth Richárd hatvani polgármester.

Tari Ottó

Az újhatvani posta újra nyit

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

– Sokakat kétségbe ejtett a postabezárások ténye országszerte, így Hatvanban is – írta Facebook-bejegyzésében Horváth Richárd polgármester. – A Magyar Posta bejelentése után azonnal léptünk annak érdekében, hogy a két bezárt hatvani postahivatal közül legalább az újhatvani megmaradjon. Az Országházban tartott egyeztetésen kiderült, hogy ez csak akkor lehetséges, ha az üzemeltetés felét átvállalja az önkormányzat.

A város a megemelkedett terhek miatt nincs könnyű gazdasági helyzetben, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy elérhető maradjon ez az alapszolgáltatás az újhatvani városrészen is. Az együttműködés részletszabályozása még folyamatban van, de jól haladunk. Minden esély megvan arra, hogy az újhatvani posta újranyisson januárban – nyomatékosította.

Mint arról beszámoltunk, a néhány hete bejelentett intézkedés az újhatvani postahivatal mellett a vasútállomáson évtizedek óta működő „kis postát” is érintette. A településen élők főként az előbbi bezárását kifogásolták. 

Horváth Richárd október végén levelet írt a Magyar Posta vezérigazgatójának és az infokommunikációért felelős államtitkárnak, kérve: tegyék lehetővé a 3-as számú, újhatvani postahivatal további nyitvatartását. A városvezető egyebek között azzal indokolta kérelmét, hogy a posta bezárásával november közepétől a Kossuth téri, 1-es számú postára hárulna a teljes forgalom. Az újhatvani városrészben élő több mint nyolc és fél ezer embernek, köztük időseknek a város másik felébe kellene eljutniuk, ha igénybe szeretnék venni a szolgáltatást a sok esetben egyébként is nagyon forgalmas belvárosi postán. 

Hangsúlyozta: a lakosok a Hatvani Konzultáció keretében kiemelt problémaként és igényként jelölték meg az újhatvani postai szolgáltatás fejlesztését. Ekkor az önkormányzat saját költségén vásárolt és felújított egy nagyobb épületet, amit a Magyar Posta igényei szerint alakítottak ki 40 millió forintból. A bérleti díjat kedvező konstrukcióban, havonta csaknem 36 ezer forintban állapították meg, ami azóta is változatlan. Ha a mostani értesülés igazolódna – vagyis, ha januárban valóban újra kinyitna a városrészben a posta –, az említett problémákat orvosolná.

A térségből származó hír az is, hogy úgy tudjuk, Lőrinciben, a selypi városrészben működő postán megszűnik a „klasszikus” kézbesítői munkakör. A küldeményeket a három kilométerrel távolabb lévő városközpontból, a Szabadság téri postáról szállítják ki a selypieknek is.

Lőrinciben korábban a Mátravidéki Erőmű lakótelepén is működött posta, de az utóbbi időben ez már csak az önkormányzat jelentős anyagi áldozatvállalása révén vált lehetővé. Az elmúlt időben pedig – elsősorban a forgalom megcsappanása miatt – a szolgáltatás teljesen megszűnt.

Több postát is bezártak Heves megyében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában