Tehetségek

2022.12.17. 15:58

Újragondolták az Egri Csillagok epizódjait a tehetséges rajzosok

Egerben az Eventusban immár 19. alkalommal rendezték meg az Egri Csillagok Országos Rajzversenyt. Számos tehetséges fiatal alkotó vett részt a versengésen.

B. K.

Ígéretes, fiatal képzőművészek versengtek Egerben.

Forrás: Ónodi Mátyás/Eventus

Egerben az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium, Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium idén 19. alkalommal rendezte meg az Egri Csillagok versenyt, amelyre a határon túlról is érkeztek alkotások. 

Mint azt Ónodi Mátyástól, az  iskola szakmai igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a szombati tehetségkutató rajzverseny célja idén is az volt, hogy Gárdonyi Géza nagyra becsült művét népszerűsítve a 13-14 éves korosztály tehetségeit fellelje. 

Az elmúlt években már határon túlról érkező versenyzőket is fogadtak, így további céllá vált a nemzetközi kapcsolatok erősítése és a Kárpát-medence területén élő magyar gyerekek számára a kötődés erősítése az anyaországhoz. 

Ezt a munkát a Rákóczi Szövetséggel való szoros együttműködés nagy mértékben segíti.

Fontos, hogy a gyerekek vizuális készsége, rajzi-művészi képességei napvilágot lássanak, hogy azután a középiskolánkba kerülve szaktanárok segíthessék fejlődésüket. Az Eventus vezetősége és tanárai elkötelezetten munkálkodnak a diákok fejlesztésén, ez által az intézmény feladatainak meghatározó pontja ez a verseny fogalmazott Ónodi Mátyás.

A rendezvény színvonalát növelve a kísérő tanárok illetve szülők előadáson vettek részt, míg a gyerekek alkottak. Meghallgatták Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokájának, egyben a verseny védnökének személyes hangvételű és érdekes tényadatokkal megtűzdelt előadását a szerző életéről és munkásságáról. Majd Hegyesi-Hudik Margit énekművész EKKE főiskolai docense  dalcsokrát hallhatták a megjelentek. Végezetül Ónodi Mátyás összegezte az intézményben zajló munkát. 

A megmérettetés első fordulójában a regény két – a versenyfelhívásban előre meghatározott – részletéből egyet kiválasztva kellett illusztrációt készíteniük a pályázóknak. A döntőben pedig könyvborítót vagy plakátot kellett tervezni a regényhez. A beküldött alkotások esetében a választott jelenet képi ábrázolásának eredetisége mellett a figurális elemek megoldása, a kompozíció és a használt rajzi, festészeti eszközök technikai színvonala volt az, amit a zsűri figyelembe vett az értékelésnél. 

Ezeket a szempontokat egészítette ki a döntőn a feladat jellegéből adódóan a tipográfiai megoldás igényességének értékelése. Tekintettel a külhoni pályázókra az idei évben külön értékelésben és díjazásban részesültek azok a határon túli versenyzők, akik lakóhelyük adottságai okán nem tudtak volna részt venni a második fordulón. Ők online közvetítésen követhették az eredményhirdetést.

A Külhoni pályázók közül 1. helyezett lett Püsök Kinga (Simion Bárnutiu Ált. Isk. Románia)

Különdíjban részesült: Prokop Uzonka Orsolya (Székely Mikó Kollégium, Románia); Vámcsa Ákos (Székely Mikó Kollégium, Románia); Kiss Mihály (Simion Bárnutiu Ált. Isk. Románia); Scheff Dóra (Lowey Klára Elméleti Líceum, Románia)

A mindkét fordulón résztvettek közül 1. helyezést ért el Kovács Liliána (Eötvös József Általánis Iskola, Dorog), második lett Klátyik Krisztofer (Arany János Általános Iskola, Gyöngyös), a harmadik helyen végzett Bari Vanda (Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gyöngyös).

Különdíjban részesült:  Limpár Sebestyén (Dorog),  Tóth Boglárka (Dorog), Szilágyi Eszter (Dunaújváros), Tóth Lili (Eger)

A vándorserleget idén a dorogiak érdemelték ki 

A vándorserleg volt idén is a jutalma a legtöbb versenyzőt felkészítő és a döntő fordulóra elküldő iskolának, amit ezúttal a dorogi Eötvös József Általános Iskola érdemelte ki. A pályázók szellemi teljesítményét oklevelek mellett a rendezvény főtámogatóinak köszönhetően értékes tárgyjutalmakkal díjazták és minden megjelent versenyző átvehetett egy kisebb ajándékcsomagot. A díjakat, jutalmakat Sajtos Attila igazgató úr,  Mirkóczki Zita, a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság elnöke, és Ónodi Mátyás, az iskola szalmai igazgatóhelyettese adták át. A rendezvényt idén a Nemzeti Tehetségprogram, a Kulturális és Inovációs Minisztérium, a Rákóczi Szövetség valamint az MKB Bank egri fiókintézménye támogatta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában