Ünnep

2022.12.19. 13:10

Vasárnaptól Gyöngyösön is világít hanuka fénye

A fények ünnepekor a zsidóság több mnt kétezer évvel ezelőtt történtekre emlékezik.

Sz. Sz. I.

Hidasi Henrik rabbijelölt (balról) és Waldner Pál gyújtott gyertyát

Forrás: Barok András/Beküldött fotó

Hanuka első napján, december 18-án, a gyöngyösi zsidó hitközség tagjai és szép számú vendégeik jelenlétében meggyújtották hanuka első gyertyáját. A hitközség újraindulása óta – a pandémia miatti zárást leszámítva – minden évben világítanak hanuka fényei a mátraaljai városban. Ebben az évben Hidasi Henrik rabbijelölt gyújtotta meg a szolgagyertyát, Waldner Pál, a hitközség tagja pedig az első hanuka gyertyát. Az ünnep jelentőségét Weisz Péter hitközségi elnök méltatta, majd Klein Judit és zenekara adott fergeteges hangulatú műsort. Mint mindig, ezúttal is megszólalt Kathy Horváth Lajos hegedűje. A rendezvény egyben az Őszi esték a zsidó kultúra jegyében – nagy ünnepeink elnevezési gyöngyösi sorozat záróeseménye is volt.

A hanuka, a fények ünnepe, a zsidók talán leginkább közismert ünnepe. A makkabeusoknak a szíriai görögök felett Kr.e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik ilyenkor a zsidóság.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában