Kitüntetések

2022.12.16. 13:58

Zay Ferenc vehette át idén a Dr. Jakab István-emlékgyűrűt

A Heves megyei önkormányzat közgyűlésének pénteki ülését megelőzően adták át ünnepélyesen a dr. Jakab István-emlékgyűrűt és a Heves megyéért-díjakat. A közgyűlés a gyűrűt idén Zay Ferencnek adományozta, a Heves megyéért kitüntetést Kalmár Gyuláné, Szőke Sándor, dr. Ködöböcz Gábor, Misz József és Szendrei László vehette át.

S. S.

Zay Ferenc és Juhász Attila Simon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Széles körben ismert, hogy az emlékgyűrű adományozásának célja, hogy emléket állítson dr. Jakab Istvánnak, a Heves Megyei Közgyűlés rendszerváltás utáni első elnökének, az országosan elismert közigazgatási szakembernek, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett Heves megye hazai és nemzetközi megismertetésében, elismertségének megteremtésében, települései fejlődésében. További célja, hogy elismerje mindazon belföldi és külföldi természetes személyek munkásságát, akik: a megye közigazgatásában kiemelkedő munkát végeztek, illetve a megye lakossága érdekében maradandót alkottak.

A megyeházán tartott ünnepi eseményen a dr. Jakab István emlékgyűrű alapítója – a megyei közgyűlés egykori elökének özvegye – jelenlétében adta át dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke a kitüntetést Zay Ferencnek. Az okleveles üzemgazdászt, közgazdát, bejegyzett adószakértőt, szakmai főtanácsadót Horváth László országgyűlési képviselő terjesztette fel az elismerésre.

Ködöböcz Gábor veszi át a Heves Megyéért Kitüntetést
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A kitüntetett 1981 óta dolgozik a közigazgatásban, amikor is friss diplomásként Egerben a városi tanács pénzügyi osztályán belső ellenőri munkakörben kezdett el dolgozni. Itt ismerte meg az intézményi ellenőrzéshez kapcsolódó feladatokat. Részese volt az egri önkormányzat rendszerváltás utáni első, és máig is működő új pénzügyi rendszerének kidolgozásának. A Heves Megyei Területi Államháztartási és Közigazgatási Információs Szolgálat igazgatójává 2000-ben nevezték ki. A hivatal, majd a Magyar Államkincstár Heves Megyei Területi Igazgatóságának igazgatójaként dolgozott a 2022 augusztusában történt nyugállományba vonulásáig.

A kitüntetett méltatása szerint a hivatal tevékenysége irányítása alatt évről-évre eredményes volt, az elvégzett munka színvonala a megyében megfelelően biztosította a szolgáltatást igénybe vevők elvárásait. Zay Ferenc alapvető vezérlő elvnek tekinti, hogy a „vezetés cselekvést jelent, nem pozíciót”. Emellett fontosnak tartja Csíkszentmihályi Mihály intelmét, miszerint: „Vedd komolyan, amit csinálsz, és ha felelősséget érzel iránta, jól fogod csinálni.”

Szendrei László a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Közel 30 éve annak, hogy Heves Megye Közgyűlése, a megye fejlődésének elősegítésében, az emberi értékek megőrzésében és gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére Heves megyéért kitüntető díjat alapított. A közgyűlés 2022-ben Kalmár Gyuláné, nyugalmazott, hatvani gyémántdiplomás pedagógus, Szőke Sándor citeraművész, dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, kritikus, esszéíró, szerkesztő, Misz József, tanár, mesterpedagógus, fizika-szaktanácsadó és Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke részére ítélte oda az elismerést.

A kitüntetési ceremóniát követően – tizenhárom napirendet, közöttük kettőt zárt ülésen megtárgyalva – ülést tartott a megyei közgyűlés. A megvitatott kérdések egy jelentős része elnöki beszámoló, tájékoztató volt, illetve a közgyűlés elnöke, dr. Juhász Attila Simon volt az előterjesztője. A testület elfogadta egyebek között a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolót dr. Barta Viktor főjegyző előterjesztésében, valamint a közgyűlés jövő évi első féléves üléstervét is.

Az idei díjazottak
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában