Presztízs

2023.01.25. 14:00

A jobbikos országgyűlési képviselő visszavonatná a Tarna-ügyben érintett borászat Telekessy-díját

Levelet írt Dudás Róbert a Heves vármegyei önkormányzat elnökének.

Sz. M. L.

Így festett tavaly nyáron az aszály közepette a Tarna

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A Heves megyei közgyűlés, amelynek megtisztelő módon kilenc évig volt lehetőségem tagjának lenni, mindig is igyekezett különös figyelmet fordítani a különböző kitüntető díjak átadásánál arra, hogy a felterjesztett személyek méltóak legyenek a kitüntető díjra – kezdte Heves vármegyei közgyűlés elnökének, dr. Juhász Attila Simonnak és a testület tagjainak írt levelét Dudás Róbert (Jobbik) országgyűlési képviselő. Azt szeretné elérni, hogy vonják vissza a debrői Tóth és Tóth borászat Telekessy-díját.

Kitért arra, hogy a legtöbb esetben teljes egyetértésben, minden képviselő támogatásával, s nagyon körültekintően választottak, hiszen annyira kellett védeni és kell a jövőben is a díjak presztízsét, hogy az ténylegesen elismerés maradhasson a jövőben is.

Levelét így folyatta: „A grémium nagyságát tudja mutatni, ha az odaítélés mellett annak visszavonásában is döntést tud hozni, ha a helyzet megkívánja, illetve a kitüntetettek jövőbeni tevékenysége méltatlanná teszi őket az elismerésre. Most eljött ez a pillanat, amikor felülvizsgálatra szorul egy évekkel ezelőtti döntés. A 2019-ben történt felterjesztésnek köszönhetően, amit szavazatommal én is támogattam, a Tóth és Tóth borászat Telekessy-díjban részesült. Ezt akkor teljes közgyűlési egyetértést követően, a szokásos protokollnak megfelelően, a cég vezetése átvette, mellyel büszkén hirdette a munkája elismerését. 

 

Azóta viszont eltelt néhány év, és kiderült néhány olyan vállalhatatlan cselekedet a borászat részéről, ami a legfinomabb megközelítés szerint sem nevezhető követendőnek, és amely ügy most büntetőfeljelentések miatt nyomozati szakaszban van. 

Az ítélet meghozatala természetesen az arra hivatott intézmények hatásköre, de a rendelkezésre álló információk alapján mindenki számára világos, hogy engedély nélkül történő, nagymértékű, csakis önös érdekét szem előtt tartó vízkivételezésének következtében komoly és helyrehozhatatlan környezeti és ökológiai katasztrófát okozott a Tarnán, annak környezetében és élővilágában. Ez nem, hogy elismerésre lenne méltó, de kijelenthető, hogy a Tarnát védő civilek akciójának köszönhetően, akik felléptek a gátlástalan károkozással szemben, a megyén túl az egész országhoz eljutott, és óriási felháborodást váltott ki a helyben élők mellett minden jószándékú magyar emberben.”

Dudás Róbert szerint a jövőben akkor tudja fenntartani a testület a díjak presztízse mellett a saját pozitív megítélését, ha képes arra, hogy egy meghozott döntést visszavonjon, a kitüntető díjat pedig visszavegye. Hangsúlyozta, hogy a testület és a díjak presztízse mellett ez a többi kitüntetett érdeke is, mert úgy véli, egy ilyen ügy nem vethet árnyékot mások teljesen jogos elismerésére, ami sokszor egy élet munkáját koronázta meg.

„Arra kérem tisztelettel elnök urat és a tisztelt közgyűlést, hogy kérésemet meghallgatva tűzze napirendjére a Tóth és Tóth borászat kitüntető díjának visszavonását, szavazzanak arra, hogy nem pusztán kiérdemelni kell azt, de ahhoz méltónak is maradni” – zárta sorait.

Dr. Juhász Attila Simon a vármegyei önkormányzat elnöke megkeresésünkre elmondta, nem a sajtó nyilvánossága előtt ugyan, de saját kompetenciájában természetesen folyamatosan foglalkozik az üggyel az önkormányzat, nyomon követik azt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában