Élelmiszerek

2023.01.23. 14:00

Az ársapka árnyoldalai: két liter tej szeretetből

Sokan kérdezik, vajon meddig marad fenn az ársapka az élelmiszereken. Az idén április 30-ig működő rendelkezés amennyit segít, legalább annyit ront az emberek közérzetén. Ilyen történetekkel nap mint nap találkozunk.

B. K.

Illusztráció

Forrás: Kallus György

Jónak tűnt az ársapka bevezetése egy ideig annak, aki korán ébred, az üzletek nyitása körül már a boltok körül várakozik, hogy hozzájusson az ársapkás cukorhoz, tejhez, csirkefarháthoz. A nagyobb üzletekben maximum két kilóban, két literben limitálták az ezekhez való hozzáférést.

Megy is a harc ezekért, főként a szerény nyugdíjjal rendelkezők körében. Az Egerben láttam, hallottam Facebook-csoportban olvastuk az alábbi történetet, ami rávilágít a helyzet tarthatatlanságára. Kovács Mihályné osztotta meg a január 19-i tapasztalatait. 

„Penny,  Lajosváros, 16 óra körüli történet, amit most a csoportnak megírok, mert ilyen szomorú (dühítő) dolog máskor nem történhet meg.  Séta közben betértünk a boltba pár dolgot vásárolni. A pénztárnál várakoztunk, egy idősebb bácsi toporgott mellettünk. Csak két liter tej volt a kosarában, előre engedtük. Mondta, nem biztos, hogy engedi a pénztáros, mert már vett ma két liter tejet. De mindig figyelik a feleségével, mikor lehet jönni. Amikor a bácsi került sorra, a másik oldalról az idősebb pénztárosnő átszólt a fiatalabbnak: neki már nem lehet adni, mert ma már két litert vett. Én csipkerózsikaálmomból felkelve egyből mondtam, hogy mi szeretnénk akkor átvenni, s kérni a két liter tejet. A bácsi a távolból mondta, majd kifizeti, ha mi átadjuk. Sajna, a pénztárosnőnk ezt meghallotta és így szólt ordítva és felháborodva: Átadják majd? Nem adom önöknek, mert akkor nem jut másnak!  Már rakta is a háta mögé a két liter tejet, amit a bácsitól elvett, meg tőlünk is, mert, mert, mert... Hirtelen történt minden. Döbbenet és sajnálat a pénztáros nők felé. Emberségből nálunk levizsgáztak. És nők! Most is látom az öreg bácsi szomorú arcát, ahogy ment ki az ajtón. 

Mindig próbáltam minden téren becsületes maradni, de azóta is az jár a fejemben, hogy ha visszamentünk volna a férjemmel külön kosárral, akkor 2-2 liter tejet is tudtunk volna adni a bácsinak nem becsületes úton? Ez lenne a megoldás?

Tudom, az ársapka. Erről nem kell írni, mert tudom. De ahogy megalázták a bácsit, az felháborító.  Most is sajnálom, több óra elteltével is, az arcát nem feledem. De azt főleg azt nem, hogy hagytuk elmenni, nem kértünk egy telefonszámot, s nem jutalmaztuk meg 2-2 liter tejjel. Köszönöm, ha elolvastátok. Engem mélyen megérintett, megkönnyeztem.  Hátha találkozunk még vele, vagy a történetben akár magára ismer, mert szeretnénk neki segíteni a történet után.  Négy liter tejjel, csak úgy! Szeretetből.” – áll a bejegyzésben.

Hasonló esetekkel szinte mindenki találkozhatott az elmúlt hónapokban. Vidéki boltos ismerőseim mesélik, hogy az ársapkás termékekre sokan előre feliratkoznak, hogy tegyék félre számukra, mert csak munkaidő után lesz idejük bevásárolni. Ezek a termékek délutánra már rendre elfogynak.

A kereskedelemben dolgozók védelmére megjegyezzük, hogy a szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal, vagy akár az üzlet bezárásával is büntethető. Érthető, hogy senki nem szeretné kockáztatni a munkahelyét.

Április 30-ig biztos marad a rendelkezés

Korábban portálunkon is beszámoltunk arról, hogy a kormány 2021 őszén átmenetileg árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében. 2022 novemberében a kormány arról döntött, hogy kibővíti az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot. Az árkorlátozás már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, miközben a korábban megjelölt termékekre is változatlanul érvényes. Az élelmiszerár-stop 2023. április 30-ig tart a kormany.hu-n található információk szerint.  Az árszabályozással kapcsolatos tájékoztatást a kereskedőknek ki kell függeszteniük az üzletek bejáratánál jól látható helyen, csomagküldő kereskedelem esetén pedig a nyitólapon közzétenni azt, a vonatkozó rendeletben foglalt formai és tartalmi előírásoknak megfelelően. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában