Okos Eger

2023.01.24. 12:51

Az egri DK sok mindent nem ért az Eger Appal kapcsolatban

Nem értik, miért készülhet el, ha a közgyűlésen nem volt téma.

HEOL

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Oroján Sándor (FIDESZ-KDNP) önkormányzati képviselő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy májustól az egriek majd egy applikációt tudnak letölteni, amelynek a segítségével véleményezni lehet több minden, a várossal kapcsolatos programot, eseményt, intézményt, amiért cserébe kedvezményeket lehet majd igénybe venni. A Demokratikus Koalíció választókerületi szervezete szerint előremutató, hogy azoknak is lehetőséget kínál ez a fajta fejlesztés, akik magabiztosan mozognak a digitális térben, ugyanakkor több kérdés is felmerül, amelyre Oroján Sándor a videójában nem tért ki – írta közleményében a DK egri szervezete. A Demokratikus Koalíció helyi képviselői egyrészt arra kíváncsiak, hogy ki rendelte meg az applikációt.

– Mivel erről a közgyűlésben nem lehetett hallani, közgyűlési határozat nem született, miként készülhetett, készülhet el? Ki a fejlesztője az applikációnak, kivel kötött szerződést a megrendelő? Milyen információk állnak rendelkezésre a kiválasztott vállalkozással, céggel kapcsolatban? Miért nem történt nyilvános pályáztatás? Az applikáció összességében mennyibe kerül a városnak, és annak további üzemeltetése mekkora terhet ró a városra?

Ezek már csak azért is fontos kérdések a Demokratikus Koalíció számára, mert mint írták, ez egy olyan ügy, amelyben minden itt élő érintett, és egy ilyen fejlesztés előtt szerintük széleskörű egyeztetést kellett volna folytatni a lakosokkal, mérlegelve, hogy egy ennyire nehéz pénzügyi helyzetben tényleg ez volt-e a legfontosabb.
 

– Másrészt azt is gondoljuk, hogy az átlátható működés és működtetés egy olyan fontos sarokpont, amelyet mindenkinek be kell tartani, és mindenkivel be kell tartatni. Mivel pedig az EgerAPP nem is lehetne jobban Eger és az egriek ügye, közérdek az eljárás részleteinek nyilvánosságra hozása. Azt is gondoljuk ugyanakkor, hogy a közgyűlés tájékoztatása, illetve közgyűlési határozat nélkül nem szerencsés bejelenteni egy ilyen fejlesztést, mert ez tovább erodálja az egri közélet amúgy is toxikus légkörét. Az sem segít ebben, hogy a Fidesz-KDNP frakcióvezetője reklámozza az applikációt, ha közös ügy, akkor nem lenne szabad senkinek sem kisajátítania. Várjuk az érintett szereplők válaszait a feltett kérdéseinkre – írták.

Ugyanakkor Jánosi Zoltán (Momentum) az Evat felügyelőbizottságának tagja még múlthónap végén hírt adott róla, hogy december 22-i igazgatósági ülésen született döntés. Mint írta az EVAT Zrt. Igazgatósága elrendelte egy applikáció formájában megvalósuló, informatikai fejlesztés előkészítését, valamint felkérte a vezérigazgatót, hogy kezdeményezzen egyeztető tárgyalásokat a leányvállalatokkal, az önkormányzattal az alkalmazási és fejlesztési lehetőségeinek minél szélesebb körű kiaknázása érdekében. A digitális átállás hatalmas lehetőségeket hordoz a turisztikai, információs, reklám területén, de az önkormányzati cégek munkáját is segíteni fogja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában