Természetkárosítás

2023.01.24. 14:15

Az egri Mi Hazánk nem érti a Tarna-üggyel kapcsolatos közönyt

A hegyközségtől és a megyei önkormányzattól állásfoglalást várnak.

Sz. M. L.

Dr. Pápai Ákos: Mások természetkárosítása miatt az egész borvidék hírneve csorbulhat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Szabad-e közönnyel viselkedni vármegyénk élővizeivel kapcsolatban? – kérdezte dr. Pápai Ákos, a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke sajtótájékoztatón kedden. Az elnök, aki egyben egri önkormányzati képviselő is, az Eger-pataknál, a Végvéri vitézek terén beszélt arról, hogy az ügy új fejleményei tekintetében az egri borvidéki hegyközségi tanácsnak állást kellene foglalnia azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye a debrői Tóth és Tóth borászat természetkárosító tevékenységéről.

– Elhatárolódás helyett viszont a Borszalon eseményen az egyik kiemelt borászat volt a debrői. Ez számomra érthetetlen és rendkívül káros a borász társadalomra nézve, főként úgy, hogy arcul csapták az egri közgyűlést is, semmibe véve a döntését. Hiszen az ügyben két szabálysértés már egyértelműen bebizonyosodott. Egyrészt hozzányúltak a Tarna medréhez is, ami eleve szabálytalan, másrészt a vízkivételezési engedélyük már nem volt érvényes – magyarázta.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a borászat ügyvédje, dr. Gondos István azt mondta, a Tóth és Tóth Borászat folyamatosan, azaz 2022-ben is rendelkezett érvényes vízkivételi engedéllyel és a Tarna patak az országos aszály miatt száradt ki.

– Dr. Gondos Istvánnak, mint a borászat ügyvédjének joga van az üggyel kapcsolatban a valóságtól eltérő kijelentéseket tenni, azaz hazudni. A borászoknak kellene véleményt formálni, hiszen mások természetkárosítása miatt az egész borvidék hírneve csorbulhat. Egyébként ugyanez az Eger-patakkal kapcsolatban sem ártana, hiszen évről-évre hallgatnak arról, hogy ki szennyezi hordómosásból származó anyaggal. A borász társadalomnak ki kellene vetnie maga közül azokat az embereket, akik károsítják a környezetet, esetlegesen megfosztva ettől a jövő generációját, gyermekeinket – fogalmazott dr. Pápai Ákos. Hozzátette, a vármegyei önkormányzatnak szintén meg kellene szólalnia az üggyel kapcsolatban.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában