Bánya

2023.01.10. 11:29

Bányásztelepülésként régen vártak egy lehetőségre, a recskieket mégis megosztja a beruházás terve

Egy debreceni székhelyű vállalkozás bányászati tevékenységet kezdett a község határában. A helyiek véleménye megoszlik az ügyről. Akik túl közel laknak, már most berzenkednek. Szerdán délután négy órától a a központi konyha éttermébe várják a lakosságot, akik minden részletre választ kaphatnak a fórumon.

Barta Katalin

Nagy Sándor: Ebben a bizonytalan gazdasági környezetben minden fejlesztésnek örülnünk kellene

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

"Mint köztudott, egy új kőbánya nyitása van kialakulóban a település határában. Bányászati tevékenység, ami tájsebbel, esetlegesen egyéb mellékhatásokkal jár. De ezt tudjuk, hiszen bányásztelepülés lévén nem újdonság. Most nem azzal foglalkozom, milyen engedélyük van, hiszen anélkül egy kapavágást sem lehet végezni. Nem azzal, hogy milyen mellékhatásai lesznek, nyilván igen, a mértéke azonban nem mindegy! Azzal sem, hogy mennyi adóbevétele származik ebből Recsknek, nyilván sok, amiért több település sorban állna a elkövetkezendő időszakban. Viszont, ami nagyon rosszul esik, hogy egyes velejéig rosszindulatú emberek azt híresztelik, hogy én ezért anyagi juttatást kaptam! Visszautasítom, rágalmazásnak, becsületsértőnek tartom! Munkám során képes vagyok az egyéni érdekemet - hitemet-  a település érdekében alárendelni!" Ezek a mondatok olvashatók Nagy Sándor, recski polgármester internetes, közösségi oldalán.

A bejegyzésre számos komment érkezett. A legtöbben azt fogalmazták meg, hogy a község az elmúlt években szépen gyarapodott, s ha egy új ipari létesítménnyel gazdagodik, azzal mindenki jól jár. Azonban a beruházást ellenzőkből sincs hiány.   

Szóval bányanyitás. Ez több, mint érdekes az ott élő embereknek. A bányászmúltjára büszke recskiekről van szó, akik sokszor siratták el a múlt század legjobb éveit, amikor a recski ércbánya adta a legtöbb munkahelyet az itt és a környéken élők számára. Ez már a múlté, épp ezért sokan várták a lehetőséget, hogy valami hasonló ipari fejlesztés adjon lendületet a község fejlődésének. 

Nagy Sándor polgármester elmondása szerint az előkészítő munkálatok már javában zajlanak. Igaz, ez kényelmetlenséggel is jár. Már most nagy a zaj, ami zavarja a környéken élőket, s a legtöbben attól tartanak, hogy eddig sem túl versenyképes ingatlanjaik tovább értéktelenednek.

Arról tájékoztatta portálunkat, hogy a volt téesz területén valamikor zajlott kőkitermelés, ami a rendszerváltás után megszűnt. A területet egy debreceni vállalkozó vette meg huszonöt évvel ezelőtt, aki arról is gondoskodott, hogy a bányanyitással kapcsolatos jogokat folyamatosan fenntartsa.  Idő közben ötven hektárnyi területet is szerzett a volt bánya körül. 

A bányanyitással kapcsolatosan részletes hatástanulmány készült, ez alapján kaptak engedélyt, s kezdhették meg tevékenységüket. Az elmúlt hónapokban zajjal járó próbafúrásokat is végeztek a területen, amiről értesítették a lakosságot is. A polgármester értesülései szerint, a bányanyitást korrekt, előkészítő munka előzte meg.

Kérdéseinket, melyben azt kérdeztük, milyen jellegű bányászati tevékenység kezdődik a községben, s ebből mit profitálhatnak a recskiek, megküldtük a vállalkozás vezetőjének, Nagy Istvánnak. 

Ígérete szerint hamarosan részletes tájékoztatást adnak portálunknak. Míg erre várunk, annyit tudunk egyelőre biztosan, hogy az elkövetkező években a vállalkozásból származó iparűzési adó a recskiek kasszáját gyarapítaná.

Részletes hatásvizsgálat készült 

Az Andezit-Bau Bányászati Kft. által kért hatásvizsgálati eljárást a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztálya folytatta és zárta le, s adta meg a tervezett tevékenységre vonatkozó környezetvédelmi engedélyt. A környezetvédelmi hatóság a közleményt a hirdetőtábláján, valamint a honlapján is elhelyezte, s azt  2021. december 1.-jén tette közzé. A részletes dokumentumban egyebek mellett az olvasható, hogy az engedély érvényességi ideje 2026. november 30. A kitermelést a bányatelken belül kizárólag 32,71 ha területen tervezik végezni. Az engedélyezett maximális kapacitással a rendelkezésre álló ásványi nyersanyag kitermelése körülbelül 40 évet vesz igénybe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában