Transzbükki átkelés

2023.01.15. 10:59

Erőss Zsolt hegymászóról is megemlékeznek majd a Bükkön átkelők

Új útvonalon, a Bél-kőt is útba ejtve vezet idén az Erőss Zsolt Emléktúra.

T. B.

Tavaly hóban túráztak a résztvevők

Forrás: bnpi.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság január 28-án tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Transzbükki átkelés elnevezésű, 20 kilométeres terepi tanulmányútját, ezúttal Bélapátfalva és Felsőtárkány között átszelve a Bükköt. A néhol nehéz terepen vezető útvonalon szabadon nem látogatható, fokozottan védett területet is útba ejtenek, ahol a természetvédelem munkatársai mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

Idén korábban nem látogatott helyeken is vezet a túra, a Bél-kő felhagyott mészkőbányáján keresztül jutnak fel a hegység csúcsrégiójába, ahol frissítőpont is lesz. Az északi és déli panorámák megcsodálása után egy fokozottan védett erdőrészlet következik az Angyalszárny izgalmas sziklaformáival. A Déli-Bükkben a Gyetra-völgyben megkeresik a Gyetra-kunyhót és végül a Pes-kő-völgyben jut le a csoport Felsőtárkányig. A BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjában megemlékeznek Erőss Zsolt hegymászóról.

A túra január 28-án az Apátság épülete fölötti parkolóból indul 9:30-kor. A túrára legfeljebb ötvenen vehetnek részt, jelentkezni a BNPI honlapján lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában