Influenza

2023.01.05. 17:50

Feleződött a légúti betegek száma Hevesben

Karácsony után kevesebben mentek orvoshoz megfázásra, vagy más légúti vírusra utaló tünetekkel.

T. B.

Képünk illusztráció

Forrás: Pixa Bay

Feleannyian fordultak légúti megbetegedéssel orvoshoz megyénkben a két ünnep között, mint karácsony előtt, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből. Hevesben százezer lakos közül körülbelül ezerkétszázan mentek el háziorvosukhoz légúti tünetekkel, míg egy héttel korábban még majdnem 2400-an voltak. Igaz, a két ünnep között kevesebb alkalmuk is volt erre, de az otthonlét miatt sem terjedtek úgy a betegségek. 

Hevesben karácsony előtt még az országos átlagnál több volt a beteg, utána viszont kevesebb. Influenzásból viszont egy hajszállal több volt karácsony után, mint előtte, százezer lakosra 174,5 beteg jutott. Az országos átlaghoz képest ez magasabb arány, míg az ünnep előtt megyénkben kevésbé volt jellemző az influenza vírus okozta betegség, mint máshol. Az NNK szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint a tavalyi év utolsó hetében 134 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12,9 ezer betegnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A megfázás a 14 év alattiakra volt leginkább jellemző, az influenza pedig a 15-34 éves korosztályra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában