Testületi ülés

2023.01.26. 11:16

A jövőben megváltozik a zöldhulladék elszállításának rendszere Gyöngyösön

Az áramkimaradásoknak nem volt köze az adventi díszkivilágításhoz.

Sz. Sz. I.

Ülésezik a gyöngyösi képviselő-testület

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Friss

A gyöngyösi grémium csütörtöki ülésén képviselői kérdésre válaszolva Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a városi közvilágítás szakaszhibáinak nem volt köze a karácsonyi díszvilágítás elemeinek a fel-, illetve leszereléséhez.

– Minden közvilágítási kandeláberen egy önálló betápláló csatlakozóval rakjuk fel az adventi díszeket. Nem bolygatjuk meg a közvilágítási hálózatot sem a fénytestek felrakásakor, sem a leszedésükkor. A szolgáltató elmondása szerint a lehullott nagy mennyiségű csapadék annyira feláztatta a talajt, hogy néhol műszaki hiba keletkezett. Minden esetben szóltunk a szolgáltatónak, amikor a földkábelek csatlakozási csomópontjainál sérülések, beázások keletkeztek. Úgy gondolom, hogy rövid időn belül megoldották a problémákat ott, ahol lehetett. Ahol komolyabb volt a baj, ott valóban eltelt néhány nap, mire meg tudták javítani – részletezte Juhász Katalin.

Az ülésen ismét szó esett arról, hogy a város zöldhulladék gyűjtőpontjai túlságosan telítettek, rontják a városképet. Ezzel kapcsolatban Juhász Katalin elmondta, hogy már megkezdték az ürítést. Ugyanakkor arról is beszélt: az a megállapodás született vezetői szinten, hogy szeretnék megszüntetni ezeket a gyűjtőpontokat.

– A kihelyezett kamerák megmaradnak, tehát tudjuk majd kontrollálni az illegális hulladéklerakást, illetve tájékoztató táblákat fogunk kitenni azzal kapcsolatban, hogy ott már nem lehet letenni a zöldhulladékot. Szeretnénk megvárni a MOL-nak, mint koncesszornak a belépését júniusban a hulladékszállítási tevékenységbe, hátha a cég nagyobb gyakorisággal tudja a zöldhulladékot elvinni. Olyan vállalkozókat is ajánlunk majd a lakosságnak, akik nagy mennyiségű, konténeres, vagy ömlesztett zöldhulladékot is el tud szállítani azokról az ingatlanokról, ahol erre igény van, mert az ott keletkező hulladék mennyisége nem fér bele a heti keretbe – összegezte Juhász Katalin.

Ferenczy Dániel, a Városrendészet igazgatója a településen ősszel egyirányúsított Gyulai Pál utcával kapcsolatban képviselői hozzászólásra reagálva kifejtette, hogy ott engedély nélküli parkolólétesítésről nincs információja, de ezt ellenőrzi fogja a városrendészet.

– A Gyulai Pál utca egyirányú, így a megállás a jobb oldalon lehetséges, vagy kijelölt parkolóhelyen, illetve az ingatlan tulajdonosának megengedett a kapubejárójában. Minden egyéb esetben szabálytalan a parkolás – húzta alá Ferenczy Dániel.

A városrendészeti vezető azt is elmondta, hogy a nyolcvanasi városrészben működik a térfigyelő kamera, megnyugodhatnak az ott élők. A kamerarendszerrel kapcsolatban elmagyarázta, hogy a térfigyelő kamerák esetében sokféle hibaforrásról beszélhetünk. Például a rádióhullámok zavarhatják egymást, vagy fizikai sérülés történhet, de az áramkimaradás is rizikófaktor. Ferenczy Dániel kijelentette, hogy ha a városrendészek hibát észlelnek, azt minden esetben jelzik a szolgáltatónak, amely 24 órán belül orvosolja a meghibásodást.

Korábban írtuk

Csütörtökön délelőtt megkezdte januári rendes ülését a gyöngyösi képviselő-testület. Napirend előtti képviselői kérdésre válaszolva Hiesz György polgármester beszámolt arról, hogy a közelmúltban találkozott Kiss Csabával, az MVM Mátra Energia Zrt. elnök-vezérigazgatójával és Bóna Róberttel, a visontai bánya igazgatójával.

– A vezetők vázolták az elképzeléseiket az erőmű és a bánya sorsáról, és természetesen szót váltottunk azok Gyöngyöshöz fűződő kapcsolatáról – összegezte Hiesz György. – Sokat segítenek nekünk akár a kézilabdacsapat szponzorálásában, vagy a sport más területén. Beszélgettünk a jövőről, az erőműben a széntüzelés kivezetéséhez kapcsolódó igazságos átmenet programról. Erre elég szép uniós források állnak rendelkezésre. Arra kértem az erőmű és a bánya vezetőit, hogy ha tehetik, segítsenek Gyöngyösre és a térségébe környezetvédelmi pénzeket visszaforgatni. Az 1960-as évek végétől ugyanis, amikor nyitott a bánya és az erőmű, csaknem húsz éven át ez a környék nagy terhelést kapott porban, zajban, forgalomban. Partnerséget kértem tőlük, mert a térségben jelentős beruházásokra lenne szükség ebből a forrásból a turisztikai fejlesztésektől a zöld buszokig, és más területeken is. Örömmel látom, hogy oldódott az a kissé merev kapcsolat, ami az elmúlt években kialakult közöttünk, főleg az erőműben történt gyakori vezetőváltás miatt. Ez azért jó, mert sok múlhat az erőművön és a bányán a térségben, ugyanis a vállalatok és a beszállítóik, partnercégeik dolgozóinak száma több ezer, a térségben élő embert jelent.

Szintén képviselői kérdésre válaszolva Kévés Tamás alpolgármester arról tájékoztatta a grémiumot, hogy a város durándai részén különösen nagy számban kóborló ebek okozta probléma megoldásáról tárgyalt a napokban Szűcs Viktorral, a Városgondozási Zrt. vezérigazgatójával,  dr. Kozma Katalin jegyzővel és Palotai Dórával, az ebrendészet vezetőjével. 

– Január 30-ra széles körű egyeztető fórumot szerveztünk, amelyre meghívtuk a rendőrséget, a városrendészetet, a helyi polgárőr szervezeteket, a főállatorvost, a grémium tagjait, valamint Horváth László országgyűlési képviselőt is. Ott próbálunk megoldást találni a problémára, ami jelentős, mert a befogott állatokkal jelenleg 98-ra emelkedett az ebrendészeti telepen elhelyezett kutyák száma, ami nagyon sok – ismertette Kévés Tamás.

A testületi ülés jelenleg a napirend tárgyalásával zajlik.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában