Kellenek bankautomaták

2023.01.29. 15:30

Hódít a digitalizáció, de Hevesben is igény van pénzfelvételi lehetőségre, több településen is ATM-re várnak

Egyre nő a kártyás fizetések összege, ugyanakkor több helyen hiányolják az ATM-eket. A Magyar Nemzeti Bank új szabályozást vezet be ezek működtetésére.

Fekete-Vadászi Erika

A Lajosvárosban is nagy igény volt az automatára

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Új szabályozást vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ATMK-ek működtetésére. Új előírások lépnek érvénybe hazánkban annak érdekében, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett szinte garantáltan hozzá lehessen jutni a készpénzhez, számolt be róla a Világgazdaság (VG).

A VG a money.hu portál beszámolója alapján ismertette, hogy a kibocsátott kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5–12, a vármegyeszékhelyeken 2,5–15, a kisebb településeken pedig 3,5–60 automatát kell működtetniük a bankoknak.

– Az ATM-ek száma 2017 elején lépte át az ötezret, majd 2020 végén lassú csökkenés kezdődött, így tavaly szeptemberben kevesebb mint 4800 volt az országban – közölték. – Közben a készpénzfelvételek száma a múlt év első kilenc hónapjában 15 százalékkal maradt el az öt évvel korábbi szinttől, ugyanakkor az összeg 30 százalékkal nőtt. Magyarországon 100 ezer lakosra kevesebb mint 60 ATM jut, ez valamivel elmarad a közel 63 darabos uniós átlagtól, viszont jóval kevesebb például a Horvátországot jellemző 140 feletti szinttől. Bár a digitalizáció egyre nagyobb teret nyer, például az elektronikus, elsősorban bankkártyás fizetések összege fokozatosan bővül, továbbra is jelentős a készpénz iránti kereslet.

Szűkebb hazánkban több olyan eset is előfordult a közelmúltban, hogy a helyiek nehezményezték azt, hogy megszűnt egy-egy pénzfelvevő automata. 

Egerben, a Lajosvárosban két éve szerelték le a környék egyetlen automatáját, így aki pénzt szeretett volna felvenni, legközelebb a Sas úton tehette meg. A helyiek kifogásolták a kialakult helyzetet, így elindult a folyamat egy új berendezés biztosításáért. Amint arról  beszámoltunk, tavaly helyeztek üzembe egy új eszközt a Lajosvárosban. Ahogy akkor ifj. Sós Tamás, egri önkormányzati képviselő elmondta, hosszú egyeztetések és engedélyeztetés előzte meg a bankautomata helyének kialakítását, megvalósítását. Úgy fogalmazott, bízik benne, hogy az ATM a hosszútávú működésével segíti majd a városrész fejlődését, s hogy minél többen használják majd. 

Tavaly év végén megírtuk, hogy várhatóan Andornaktályán is megszűnik az ATM, s akkor úgy tervezték, év elejére üzemelik be az újat. 

Barczi Zsolt, Andornaktálya polgármestere portálunknak most elmondta, a volt takarékszövetkezet épületénél már kibontották és el is szállították az automatát. Az épület felújítása zajlik Magyar Falu Programos pályázatból, és szolgálati lakás lesz benne a körzeti megbízott rendőr számára. 

– A bank munkatársaival közösen kinéztünk egy helyszínt az orvosi rendelő szélfogójánál, de akadályokba ütköztünk, így jelenleg új helyszín keresésében vagyunk. Elképzelhető, hogy a művelődési háznál lesz. Egyelőre arra várunk, a bank műszaki szakemberei is megnézzék, hogy alkalmasnak találják-e. A türelmünket kérték, s az első negyedévre ígérték az áttelepítést – mondta el portálunknak Barczi Zsolt. 

Morvai János, Kál polgármestere tavaly nyár végén még arról számolt be, hogy az önkormányzat minden igyekezete ellenére a Takarékbank Zrt. kivonult a faluból. A döntésük egyoldalú volt, amelyet az önkormányzat nem tudott elfogadni, s tárgyalásokkal kívánták elérni egyebek között azt, hogy továbbra is legyen működő ATM Kálban. Akkor attól sem riadtak vissza, hogy annak működési költségeit az önkormányzat finanszírozza, s hozzátették, amíg ez nem valósul meg, addig a postán lehet ki- és befizetéseket intézni, és a kompolti ATM vehető igénybe.

Nem sokkal később örömteli híreket osztott meg portálunkkal a település vezetője, miszerint az egyeztető tárgyalásaik sikerre vezettek a Takarékbank Zrt.-vel. A bank átvállalta az üzemeltetés költségeit, és ígéretet tettek az automata visszaszerelésére.

Úgy tudjuk, az ATM-et még nem üzemelték be, de amint új információkhoz jutunk, közöljük azt.

Pifkó Tamás, a gyöngyösi polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, az önkormányzatukhoz az elmúlt években két helyszínnel kapcsolatban érkeztek ATM-mel kapcsolatos igények a Kálvária-partra és Mátrafüredre vonatkozóan, s mint mondta, legjobb tudomása szerint azóta mindkét helyszínen működik bankautomata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában