Vega életmód

2023.01.26. 07:00

Hús nélkül is van élet: kellő odafigyeléssel egészséges a vegetáriánus étrend – tudtuk meg a siroki háziorvostól

A különböző rendezvényeken gyakran előfordul olyan ember a társaságban, aki nem fogyaszt húst. Sokan egészségügyi vagy környezetvédelmi okokból és állatbaráti szeretet miatt döntenek így. Kíváncsiak voltunk, a vegán és a vegetáriánus étrend mennyire népszerű vármegyénkben, és annak is utánajártunk, mennyire egészséges a húsmentes táplálkozás.

Fekete-Vadászi Erika

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Portálunk állandó szakértője, dr. Kristofori György, siroki háziorvos szerint a vegetáriánus étrendnek számos előnye van, de fontos, hogy az így kiesett vitaminokat pótolni kell. 

– Sokan évtizedek óta nem fogyasztanak húst, és teljesen egészségesek. Vannak köztük, akik tovább is élnek, mint a vegyes táplálkozás hívei. Ugyanakkor oda kell figyelni arra, hogy az így kiesett fehérjéket, vitaminokat pótolni szükséges. Magas fehérjetartalmú például a szója és a gomba, így ezeket érdemes fogyasztani, a tojás is ajánlott. A B12 vitaminhoz a húsokból jutnánk hozzá, ennek hiánya vérszegénységet okoz, így ezt is pótolni kell, például tabletta formájában – ismertette dr. Kristofori György.

Az odafigyelés mellett időnként érdemes elmenni laborba vérvizsgálatra, hogy kiderüljön, hogy áll a B12 szintünk, s megnézetni az ionok és egyéb vitaminok szintjét is, hívta fel a figyelmet a szakember. 

– Az ember alapvetően mindenevő, a fogazatunk is így alakult ki, de vitathatatlan, hogy vannak előnyei a vegetáriánus étrendnek. Akik nem fogyasztanak húst, hamarabb regenerálódnak, fizikailag jól terhelhetők, alacsonyabb a koleszterinszintjük, ritkábban kapnak egyebek között infarktust és trombózist – jegyezte meg a háziorvos. 

Általában az emberek maguk döntenek úgy, hogy vegetáriánusok lesznek, de vannak olyan esetek, amikor ez orvosilag is javasolt. 

– Főleg a vörös húsok elhagyását szoktuk javasolni azoknak, akiknek magasak a rizikótényezői a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában – fűzte hozzá dr. Kristofori György.

Eger egyik vegetáriánus és vegán étterme arról számolt be portálunknak, hogy amikor több mint 25 éve megnyitottak, még kevesen hagyták el a húst, nem volt gyakorlata ezen étrendeknek. Azóta viszont egyenletes növekedést tapasztalnak évről-évre.

– Ma már nem kell bizonygatni, hogy a kellő változatossággal összeállított vega étrend egészséges. Sokan több évtizede így táplálkoznak, vannak kiváló teljesítményt nyújtó egri vegán sportolók, és egyre több fiatal is ezt a táplálkozást választja tapasztalataink szerint. A zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből ízletesen elkészített ételek mellett nem hiányzik vendégeinknek a hús. A húsos ételek vegetáriánus változataihoz például tofut, szejtánt és szóját használunk, de a hüvelyesek, így a lencse, csicseriborsó, száraz bab is kiváló növényi fehérjeforrásként szolgálnak – ismertette Nyolcas Olivér, a Govinda étterem ügyvezetője.

Ma már nem merül ki a rántott sajt vagy zöldség krumplipürével fogásokban, és a salátákkal a lehetőségek tárháza. Rendkívül változatosan lehet így étkezni, magyar és nemzetközi vegán és vegetáriánus főételek, különféle pikáns mártások és egzotikus édességek közül válogathatnak ezen étrend kedvelői. 

– Természetesen egészségesnek tartjuk a húsnélküli táplálkozást. Nem csak főzzük és kínáljuk ezeket, hanem saját magunk is fogyasztjuk. A dolgozóink 10-20, sőt néhányan már közel 30 éve vegetáriánusok, vagy vegánok, így hitelesen képviselik városunkban a hús nélküli, erőszakmentes életmódot – jegyezte meg az ügyvezető. 

Úgy tűnik tehát, hogy a vegetáriánus étrend kellő odafigyeléssel egészséges, s szűkebb hazánkban is változatos fogások közül válogathatnak a követői. 

Ugyanakkor nem minden ilyen termék arat sikert. 

A Világgazdaság (VG) a Bloomberg cikke nyomán arról számolt be, hogy a mentes hamburgerből átmeneti hóbort lett. Egy vegán hústermékeket gyártó amerikai cég 2009-es alapítása óta ugyanazzal az üzenettel kampányolt: találmányuk meg fogja változtatni a világot. Vége az állattenyésztés okozta környezetszennyezésnek, leállnak a könyörtelen vágóhidak és megszűnnek a húsfogyasztás okozta egészségügyi problémák. A véres húsiparnak meg vannak számlálva a napjai.

– Mára azonban alig van valaki, aki forgalmazná ezeket az alternatív termékeket, a fogyasztók étrendjében nem kapott állandó helyet a műhús, és a befektetők is elpártoltak a vegán álomtól – tették hozzá. 

A VG azt is közölte, hogy a vegán hústermékeket gyártó amerikai cég eladásai az elmúlt évben jelentősen csökkentek. A legnagyobb gyorsétteremláncok – amelyek bejelentették a partnerségüket – egyetlen állandó vegán terméket sem tartottak meg az étlapjukon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában