Gorillák védelme

2023.01.22. 14:08

Jeleskedett a poroszlói Ökocentrum a használt mobiltelefon gyűjtésében

Lezárult a 2022-es „Passzold vissza, Tesó!” című, használt mobiltelefon-gyűjtő kampány, amelyben összesen 18 gyűjtőpontról 1410 kilogramm mobiltelefont adtak le.

F. V. E.

A Tisza-tavi Ökocentrum az egyik legnépszerűbb látványosság

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap (Archív fotó)

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum a legeredményesebb gyűjtők közé került, számoltak be róla honlapjukon.

Mint közölték, az országos programot öt évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. Azóta már 6 tonnánál jár a gyűjtés eredménye. A kampány célja, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet, és ezek töltőit összegyűjtsék, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek ugyanis kincseket rejtenek, egyebek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt és rezet. 

– A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökken majd, illetve a kampány segít tudatosítani a mobilokban rejlő értékeket – tették hozzá.

A 2022-es gyűjtés legeredményesebb gyűjtő helyeit több kategóriában hirdették ki.

A kis- és középvállalkozások közül a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum bizonyult a legjobbnak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában