Rezsiköltségek

2023.01.16. 08:00

Kihúzhatja a csávából a támogatás Novajt is

A legkisebbeknek is jutott a kormányzati segítségből.

Sz. M. L.

Demkó Gábor Novaj polgármestere

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pajtók Gábor, Heves vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője osztotta meg, hogy nem csak Eger, hanem a vármegyeszékhely környéke is részesül rezsitámogatásban. Andornaktálya negyvennégy, Demjén, Nagytálya és Egerbakta négy, Egerszalók tizenhárom, Egerszólát nyolc, Felsőtárkány tizenkettő, Maklár tizenegy, Noszvaj húsz, Novaj tizenöt, Ostoros harmincegy millió forintot kapott, Tarnaszentmária költségeihez pedig hétszáz-hetvenezer forinttal járult hozzá Magyarország Kormánya.

Demkó Gábor Novaj polgármestere elmondta, hogy hatalmas segítség ez kicsiny közösségüknek, mivel nem a csekély iparűzési vagy kommunális adójukat kell beáldozni a rezsiköltségekre.

– Más településnek talán mindennapos az ilyesmi, de Novajnak ez a 15 millió forintos támogatás tényleg óriási jelentőségű, hiszen a villamosenergia 3,5 szerese a lakossági árnak, a gáz pedig hatszorosa. Egyébként több épületen spórolunk, például a közösségi színtér, faluház télen csak temperáló fűtéssel megy, van ahol pedig sikerült korszerűsíteni, hogy ezzel is takarékoskodni tudjunk. Egyébként nem nagyon lett volna mihez nyúlni, hiszen a turizmus sem jelentős még nálunk, így idegenforgalmi adóbevétel sem igazán van. Cégünk sincs túl sok, így az önkormányzat iparűzési bevétele is kevés, ezen kívül a kommunális adó áll még rendelkezésre a költségvetésben – emelte ki.

Szabó Péter, Noszvaj első embere elmondta, nagy meglepetés volt a segítség.

– Köszönöm Noszvaj nevében! Látva az önkormányzati költségvetéseket, a kormány nagyon helyesen gondolta, hogy segítenie kell. Az összeg, amit kaptunk, nagyjából a település egy éves közvilágításának a takarékoskodási intézkedésekkel csökkentett költségét fedezi. A közvilágítás volt eddig csak kérdés. Minden területen sikerült lépni tavaly ősszel, az épületekben az izzók ledesek már, hűtő-fűtő klímákra váltottunk a közintézményekben, az óvoda és a hivatal tetőzetére pedig plusz napelemek kerültek – mondta Szabó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában