Percről percre

2023.01.26. 09:07

Ellentmondott az egri közgyűlés a vármegyei kormányhivatal felhívásának, ragaszkodnak a belső nyomvonalhoz

Harminckét napirendi pontot tárgyalnak csütörtökön a megyeszékhelyen.

HEOL

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

20:23

A város 2021-2027 közötti fejlesztési stratégiájának előkészítése, a már futó projektek előrehaladásának ismertetése kapcsán Mirkóczki Zita arról érdeklődött, hogy a Kehop Plusszal mi történt. Jelezte, hogy lecsúsztak egy Top Plusz energiahatékonysági pályázatról is tavaly, mert szerinte a hivatalban nem kezelték a pályázatokat.

– A Kehop-pályázat végül úgy készült el, hogy az Evat és a városfejlesztési cég az utolsó napon összedobott egy anyagot – tette hozzá.

Mirkóczki Zita a közgyűlés végén az idei rendezvényekről tájékoztatta a képviselőket.

– A 2023-as év támogatási igénye, ami eddig beérkezett, 128 millió forint, és az Agria Film Kft. kérelmét még nem láttuk, pedig itt jelentős rendezvények találhatók – mondta. Hozzáfűzte, még magukról a programtervekről, bevételekről is egyeztetni szeretne.

Keresztes Zoltán ülés elején érkezett kérdésére Mirkóczki Ádám elmondta, hogy várhatóan ősszel megvalósulhat a csere, a körbeszerzés előkészítése zajlik.

Gál József lakossági felszólalással élt, kifejtette, hogy szerinte nem kellene ilyen hosszas vitákba bocsátkozni, hiszen lassan 12 órája tart az ülés, s a szakértők is itt ültek, sokszor feleslegesen. Kiemelte, hogy a faházak ügyét is túlbonyolítják.
Zárt ülés következik, közvetítésünk véget ért.

19:40

Orosz Ibolya arról érdeklődött, hogy ha nem végrehajthatóak a rendeletek, akkor miért nem ez szerepel az indoklásban és miért szabnak új határidőt.

Kovács Cs. Tamás kiemelte, nagyon káros a városra nézve, hogy például a strand ügye nem rendeződik, ugyanis a strand területe nincs az Eger Termál birtokában, így nem tudnak például fejlesztési célú pályázatokra jelentkezni.

– Az a probléma, hogy mindenféle indokkal nem hajtják végre a közgyűlési döntéseket, s a szakirodák munkatársai félnek segíteni a képviselőknek – mondta Oroján Sándor.

– Miért nem próbáljuk meg, hogy minden előterjesztést önök végig visznek a szakirodákon, es ha akkor sincs végrehajtva, akkor lehet reklamálni – javasolta a polgármester.

Keresztes Zoltán arról beszélt, hogy nem érti, miként egyeztessenek a szakirodák dolgozóival, ha azok nem válaszolnak neki például egy tavaly nyári kérdésére sem, amire már novemberben is felhívta a figyelmet napirend után.

– Szoktuk keresni a hivatal dolgozóit, én szoktam is kapni választ, de polgármester úrtól nem – mondta Bódi Zsolt.

Csetneki Attila módosító indítványát megszavazta a közgyűlés, tehát az előterjesztés immár arról szól, hogy azonnal hajtsa végre a lejárt határidejű határozatokat a polgármester, amelyeket egyébként szerinte nem lehet.

Megszavazták az előterjesztést, Mirkóczki Ádám hozzátette, ebben az a paradoxon, hogy nem ő a felelőse a végrehajtásnak az eredeti határozatokban, amelyek lejártak.

A Volánbusz 2021. évi beszámolójáról a szavazás nyolc igennel, nyolc tartózkodással zárult, a képviselők újra szavaztak, majd egyhangú igennel átment a beszámoló. Ez azt jelenti, hogy a 824 millió forintos hiány bértámogatással csökkentett összegét, azaz 569 millió forintot fizessen a cégnek az önkormányzat.

Ezután a kormányhivatal felhívása nyomán az elkerülő nyomvonalakkal kapcsolatos állásfoglalás visszavonása következett. Ez magával vonja a két elkerülő nyomvonal egyeztetésével kapcsolatos biztosi feladat megszüntetését is a polgármester szerint.

Keresztes Zoltán kérte, hogy ezekről külön szavazzanak.

– Ha az a cél, hogy az önök tiszteletdíja megmaradjon, azt javaslom, keressenek más feladatot, amiért plusz pénzt vehetnek föl – mondta Mirkóczki Ádám.

– Február végéig kell végrehajtani, addig lesz egy ülés, miért sürgősségi az előterjesztés? A másik dolog, hogy ez az ügy véleményes, attól, hogy a kormányhivatal írt valamit, még nem biztos, hogy igaza van. Ha úgy gondolják, vigyék bíróságra az ügyet és majd az megsemmisíti – mondta Oroján Sándor.

– Én ezt nem fogom támogatni, mert úgy gondolom, hogy egy önkormányzatnak joga van dönteni ilyen kérdésekben, ez elvi kérdés. A biztosokról majd eldöntöm, hogyan szavazok, de az egész ügy nem a biztosokról szól – mondta Komlósi Csaba.

Keresztes Zoltán azt mondta, azért kérte a különbontást, mert ő a saját ügyében nem fog szavazni.

Dr. Pápai Ákos szerit a kormányhivatal elhamarkodottan írt az önkormányzatnak, hiszen még nem született döntés a nyomvonalakról. Szerinte aki akart, az szavazott az egriek közül a nyomvonalakról. Hozzátette, szerinte mérnöki oldal szeretné a belső nyomvonalat, hiszen sokkal szebb terveket lehetne csinálni mint a külső esetében, amiben a legnagyobb kihívás egy körforgalom a hegytetőn.

Egyik javaslatot sem szavazták meg a képviselők, tehát a kormányhivatal törvényességi felhívásával ellentétesen döntöttek.

18:33

Oroján Sándor módosító indítványát elfogadták, megszavazták a képviselők.
Az egri elkerülő út nyomvonalának társadalmi egyeztetéséért és a lakossággal való kapcsolattartásért felelős, Keresztes Zoltán tanácsnok beszámolójához Minczér Gábor hozzáfűzte, ő arra lenne kíváncsi, hogy decembertől idáig mit tett a tanácsnok pontosan. Kérte, 15 napon belül heti lebontásban számoljon be arról, hogy milyen tevékenységet végzett, mindezt GDPR betartásával, illetve az erről szóló levelezést, egyeztetéseket.

– Revizorkodás, számonkérés, küldje el a levelezését. Senkinek nincs köze hozzá, hogy melyik lakossal mit levelezett egy képviselő. Nem ezt várják a városvezetéstől a választók, hanem azt, hogy dolgozzunk és előre haladjon a város. Közös munka zajlik az elkerülő ügyében – hangzott a válasz.

Farkas Attila szerint azzal van a probléma, hogy az alapvető képviselői kötelezettségükért, a kapcsolattartásért vesznek fel plusz pénzt.

Mirkóczki Zita előterjesztése arra hívja fel a figyelmet, hogy egy allergiás reakció milyen szomorú véget érhet, és ezzel szemben milyen segítséget jelent egy-egy EpiPEN injekció gyors beadása. Az elmúlt időszakban is lehetett hallani, hogy Székesfehérváron egy oktatási intézményben egy ilyen injekció megléte mentette meg egy tízéves kislány életét. Ez az eset is megerősítette azt a szándékomat, hogy legyen minden egri óvodában és bölcsődében ilyen injekció.

Az EpiPen Junior rovarcsípések vagy rovarmarások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók (anafilaxia), valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.

– A javaslatom, hogy minden intézménynek vásároljunk két ilyen injekciót, az első beadása után 15 perccel kell beadni a másodikat, majd tartsunk képzést a kiválasztott óvodapedagógusoknak. Mérjük fel az óvodákban az allergiás gyermekek számát, ott tájékoztassuk a szülőket erről az injekcióról. Mindennél fontosabb, hogy a gyermekeink biztonságban legyenek, így kérem az előterjesztésem támogatását – emelte ki a tanácsnok.

Dr. Pócs Alfréd szerint az injekció is válthat ki allergiás reakciót és szerinte 30 kiló alatt nem ajánlott.
A képviselők megszavazták az injekciók beszerzését.
Dr. Pócs Alfréd képviselő az újévi koncert utólagos támogatását kérte. Múlt év novemberében Eger közgyűlése egymillió forint működési célú támogatást szavazott meg az Egri Szimfonikus Zenekar Kulturális Egyesület részére a 2023. évi újévi koncert megvalósítására. A zenekar két koncert megvalósítását vállalta ezen támogatás felhasználásával, valamint egyéb, rendelkezésre álló anyagi forrásainak bevonásával. Decemberben a zenekar visszamondta a koncerten való közreműködését, és a támogatás visszamondását kezdeményezte, így a megítélt összeget nem utalták át nekik.

– Idén január 1-jén a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar közreműködésével megvalósult a két koncert, azonban mivel decemberben nem volt bizottsági ülés és közgyűlés sem, nem volt lehetősége a szervezőnek újabb támogatásigényléssel élnie a kialakult helyzet orvoslására. Kérem a közgyűlés támogatását, hogy az Agria Játékok Nonprofit Kft. egymillió forint működési célú támogatásban részesüljön a 2023. évi újévi koncert megvalósítására, melynek fedezete a 2023. évi költségvetés – magyarázta.

Mirkóczki Zita kifejtette, szeretné, ha jövőre nem állna fel az a probléma, ami miatt tavaly decemberben változás történt.

– Nem egyeztettek az egri szimfonikusokkal, ezért mondták vissza a koncertet. A dunakeszieknek már közel egymillió forintot kifizettek, most pedig még egymillió forintot fizessünk ki úgy, hogy egyébként bevétel is keletkezett az eseményből – mondta. A képviselők megszavazták a doktor javaslatát.

A tavalyi negyedik negyedévben lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztésről dr. Csetneki Attila elmondta, ezek azok a polgármester által végre nem hajtott határozatok, amelyekből folyamatosan konfliktus van, s az előterjesztésben hamis indokok szerepelnek.

– Ezt ne fogadjuk el, hanem módosítsuk azzal, hogy felhívjuk a polgármester figyelmét az azonnali végrehajtásra – javasolta. Ezek között szerepel a garzonház korlátjának felújítása, a Katona téri parkolóház szerződés megkötése, a Senator-ház ügy átadása az Evatnak, tőkeemelés az Evatnál, az Arnaut Pasa Fürdője beolvasztása az Eger Termál Kft.-be, Juhász Géza munkaviszonyának megszüntetése közös megegyezéssel, illetve az Egri TISZK Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság beolvasztása az Egri Városfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaságba.

17:00

Többen elmondták, hogy a faházak szállításán kívül a tárolást is meg kell oldani, illetve az EKVI-vel – amennyiben nem kerül át hozzájuk – kössenek szerződést a karbantartásra. A képviselők nem szavazták meg, hogy az EKVI-hez kerüljenek a faházak.

Komlósi Csaba tanácsnok az ötödik napirendi pontról, város környezetvédelmi stratégiájával kapcsolatban közölte, hogy bizonyára megszavazzák a képviselők, de a stratégiát majd be is kell tartani, meg is kell valósítani.

A színház közös fenntartási szerződésével kapcsolatban Oroján Sándor azt mondta, belekerült a kettős finanszírozás kizárása, ami eddig nem volt benne. Szerinte ezzel az a célja az önkormányzatnak, hogy a végtelenségig vizsgálva ezt visszatartsa a pénzt a gazdasági iroda.

Arról is beszélt, hogy mindenképpen nyolc napon belül kellene utalni a támogatást a színháznak, az állami támogatást követően.

Dolenszky-Szőke Szilvia a gazdasági iroda munkatársa elmondta, nem az a lényeg, hogy mikor utalják a pénzt, hiszen most is fizeti az önkormányzat a színház számláit, már azokat, amelyeket betervez a direktor a költségvetésbe és amire ezáltal fedezet van.

Blaskó Balázs direktor elmondta, az az alapvető probléma, hogy az önkormányzati és az állami támogatás, azaz 520 millió forint mindössze a bérekre elég.

– A színházat a bezárás fenyegeti, így lehet, hogy nem tudom meghirdetni a következő évadot. Ezt el kell kerülni és csak úgy lehet, ha az önkormányzat többlettámogatást vállal, ami többlet állami támogatást hozhat.

– Mindig megkapta a pénzt a színház – mondta Mirkóczki Ádám. Hozzátette jogellenesen semmit nem vontak el tőlük.

16.00

Bódi Zsolt arról érdeklődött, igaz-e, hogy ügyvezető helyettesi kinevezés történt az Evatnál, és ha a helyettesnek nincs cégjegyzésre joga, akkor minek.

Oroján Sándor felidézte, hogy kóklereknek, politikai kinevezetteknek mondta a polgármester a cégvezetőket.

– Emlékeztetném rá, hogy az az Evat vezérigazgatója jelenleg, aki a hivatalban gazdasági irodavezető volt. Lassan mindenki, aki önnel dolgozott, hátat fordít önnek – fordult Mirkóczki Ádámhoz.
– Nem véletlenül indítottunk belső ellenőrzést. Őszintén sajnálom azokat a cégvezetőket, akiket bizonyos pozícióba betetettetek és aláírattatok velük papírokat. Engem sokszor feljelentettek már, egyszer sem nyertek pert, én majd egyszer teszek feljelentést, ha az megalapozott lesz, és majd magyarázkodhattok – mondta a polgármester Oroján Sándornak.
– Az igazgató urat kérdezem, hogy ön-e a felelős a cégben zajló ügyekért. Igaz-e, hogy a cégben dolgozó egy személynek autót bérelnek a saját házastársától, s ezt két nappal később szervizeli az Evat? Ki a felelős ezért? – kérdezte ezután Mirkóczki Ádám.

Dr. Csetneki Attila arról érdeklődött, hogy miért jó az a városvezetésnek, ha Juhász Géza még hónapokig a városgondozás vezetője marad. Oroján Sándor arról beszélt, hogy szerinte mutyi van a háttérben, aminek a nyomait el kell tüntetni.

Következett Farkas Attila előterjesztése, amellyel a korábban vitákat kiváltó faházakat az EKVI vagyonkezelésébe adná. Mint ahogy beszámoltunk róla, hanyag, felelőlen vagyonkezeléssel vádolta Farkas Attila Pataki Zsuzsát, a vagyonkezelő EKMK vezetőjét.

Pataki Zsuzsa az ülésen hangsúlyozta, érthetetlen számára, hogy a sajtóból, portálunkról értesült erről, a faházakkal kapcsolatban semmiféle megkeresés nem érkezett az alpolgármestertől, így azokról érdemi információi sem lehetnek.

– Az Agria Film Kft. mint bérlő valóban felújítást végzett az ünnepi programsorozat előtt, ám ezt megbeszéltük Berényi Tamás vezetővel, mert azt mondta, hogy ő tudja, mi az, ami elavult, mi az, ami cserére szorul, s ezt utólag számlázással rendezzük. Önök is tudják, ez nem úgy működik, hogy hirtelen kérek egy kis pénzt, hogy felújítsuk az összes faházat, a gazdasági szakiroda nyilván elküldene melegebb éghajlatra. Nyilván a faházakat karban kell tartani és további felújítás kell. Felhívom a figyelmet arra, hogy a faházak sérülnek szállítás közben, s ha nem oldják ezt meg folyamatosan újra problémák alakulnak ki, például beázik – sorolta az igazgató.

14.50

Kovács Cs. Tamás elmondta, hogy a hangsúly a 180 napos elbontási szabályozáson van. Érkezett olyan javaslat, hogy az önkormányzat gyártson ilyen építményeket, de ez szerinte nem jó ötlet. Úgy vélte, Fajcsák Dénes főépítésszel kellene szorosabban együttműködnie az önkormányzatnak. Dr. Bánhidy Péter jegyző hangsúlyozta, hogy a rendelettervezet módosítása a szabályozások betartatását segíti elő. Egyhangú igennel szavaztak a képviselők.

Az Evat tavalyi üzleti tervének teljesülése következett.  

– Kérdezném, hogy ügyvezető helyettes státusz mióta létezik, ugyanis az SZMSZ-ben ilyen nincs, de a honlapon Nyeste Gábor, Oroján Sándor haverja van feltüntetve. Milyen munkaszerződés alapján veszi fel ő a fizetését? – kérdezte Farkas Attila.
Mirkóczki Ádám kérte, hogy az alpolgármester se minősítgessen embereket.  

– Örülök, hogy polgármester úr rendre intette az alpolgármestert. Talán Farkas Attila már azt hiszi, nem is ön, hanem ő vezeti a várost – mondta Császár Zoltán. – Kérdezném Szűcs Tamást, hogy most hogyan áll a városgondozási cég ügyvezetőjének ügye? Kérték, hogy hívjam össze a felügyelőbizottságot, mert kész az idei üzleti terv, de érdeklődöm, hogy rendeződik-e addig ez az ügy, vagy majd egy új ügyvezető új üzleti tervet készít megint? – tette hozzá.  

– A taggyűlésnél kezdeményeztük az ügyvezető leváltását, három alkalommal, nem sikerült. A közgyűlés mint tulajdonos döntését végre kell hajtani. A korábban elhangzott kérdésekre is válaszolnék. A parkolóház ügyét megkíséreltük jogszerű mederbe terelni a közgyűlés döntése nyomán, ezért nem tudjuk tovább jogszerűtlenül üzemeltetni. Nyitottak vagyunk bármilyen jogszerű megoldásra. A belső ellenőrzésekkel kapcsolatban tudomásomra jutott, hogy tegnap a cégnél kollégáimat fenyegetve, kiabálva kértek két iratot. Én nem találkoztam belső ellenőrrel, szakértővel, de aztán megkíséreltem ezeket átadni Spisák György részére, aki a kollégáimtól kérte ezt fennhangon, már nem tartózkodott a helyszínen. Ma reggel eljuttattam ezt neki – mondta. 

14.20

Szűcs Tamás hangsúlyozta, az Evat gázszámlája havi egymilliárd forint a korábbi 100 millió forinthoz képest. Ebből állítják elő a távhőt. További negyedmilliárd forintot az egyébként visszaigényelhető, de kötelezően befizetendő ÁFA miatt foglalnak le hónapról hónapra.

Mirkóczki Zita javaslatát elfogadta a közgyűlés.

– Szerintem februárban visszahozom, mert ezt nem lehet végrehajtani, de nem baj – reflektált Mirkóczki Ádám.

A következő napirendi pont a városképi szabályozással kapcsolatban a belvárosi teraszos kitelepülések egységes szabályozását, szigorúbb ellenőrzését szorgalmazza. Mint a polgármester mondta, a hosszútávú kérdés az, hogy egyáltalán akar-e ilyesmit látni a város a műemléképületek előtt.

13.50

Dr. Pápai Ákos azt mondta, szerinte jobban ki kell dolgozni ezt a kérdéskört, hiszen nem látják a bevételi oldalát a háziorvosok számára. Ha most nekik adnak támogatást úgy, hogy nincsenek tisztában a teljes képpel, akkor precedenst teremtenek. Ezen a véleményen volt Földvári Győző is. Kérte, dolgozzon ki a szakiroda egy javaslatot, amelyben az összes praxis helyzetét szemügyre veszik. 

Dr. Pócs Alfréd felhívta a figyelmet arra, hogy az országos orvosi kamara februárban ülésezik, ezt meg kellene várni, hiszen ezek az ügyek is szóba kerülnek. 

Farkas Attila arról érdeklődött, hogy az Evat a távhőre tud-e részletfizetést, vagy moratóriumot biztosítani.

Szűcs Tamás ügyvezető azt mondta, hogy amennyiben az önkormányzat kifizeti a parkolóház elmaradt bérleti díj finanszírozását, akkor lehetséges. Farkas Attila szerint ez azt jelenti, hogy nem akarnak segíteni az orvosokon.

Dr. Pápai Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben így haladnak, vagy esetleg meg rosszabb lesz a helyzet, az önkormányzat be is csődölhet, tehát a források elosztásával óvatosabban kellene bánni. 

Oroján Sándor szerint ez felesleges riogatás, a költségvetés stabil, tervezhető. Kérte, hogy haladjanak és szavazzanak. 

13.35

A szünet után a Felsőváros orvosi rendelőinek rezsiproblémája következett.

Mirkóczki Zita elmondta, hogy az orvosi rendelők költségei a nyolcszorosukra nőttek. Muszáj megsegíteni az orvosokat, hogy zavartalan maradjon az ellátás.

Farkas Attila arról beszélt, hogy nem csak Mirkóczki Zita körzetében vannak orvosi rendelők, hanem az egész városban és ezt egységesen kell kezelni.

Mirkóczki Ádám jelezte, a szerződések egységesítése is szükséges, illetve körültekintően kell eljárni, hogy az önkormányzat ne kövessen el kettős finanszírozást, ezt a jogi iroda is megerősítette. 

12.16

Tizenkettőt ütött az óra, a napirend előtti, az egri rendőrkapitányhoz intézett kérdések következtek.

Sós Tamás elmondta, egy házaspár kereste meg, hogy külterületi szőlőből kilopták az oszlopokat, s megdőlt a fiatal ültetvény. Kérte, hogy a külterületeket is ellenőrizze a rendőrség.

Orosz Lászlóné arról érdeklődött, hogy a Kisasszonypiac környékére a vásári napokon lehet-e ideiglenes zebrát telepíteni, illetve lehet-e rendőrségi jelenlétet kérni.

Farkas Attila alpolgármester ügyrendben szólalt fel, jelezte, hogy faértékesítéssel ő sem foglalkozik, de a Dobos Imre kamuprofil mögött álló személyt zaklatásért feljelenti.  

Szünet következett, az ebédig az első napirendi pontig sem jutottak el a képviselők. 

12.00

Az elkerülő úttal kapcsolatban Keresztes Zoltán a kertvárosi civilek levelét olvasta fel. Oroján Sándor hangsúlyozta, népszavazást kell tartani az elkerülő nyomvonalainak ügyében. Mirkóczki Ádám és Farkas Attila arról beszélt, hogy szerintük is erre lenne szükség, hiszen a kertvárosiak véleménye nem az egész város véleménye.

Bódi Zsolt elmondta, hogy a két egri bezárt posta ügyében nem kapták meg az anyagokat arról, hogy az önkormányzat eddig milyen tárgyalásokat folytatott az ügyben.

– A csapadékos időjárás következményeképpen Felnémeten számos család szenved a belvíz, a villámárvíz miatt. Kérném, hogy válaszoljunk már az általuk írt levelekre és kezdjünk valamit a csapadékvíz-elvezetéssel, mert az nem lehet, hogy minden évben ilyen károk keleteznek – mondta.

Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy a jövő héten kimegy a családokhoz. A postával pedig próbált tárgyalni, de nem igazán voltak erre hajlandóak a Magyar Posta képviselői, sőt a bezárásról szóló leveleket, is csak napokkal később kapta meg.

Dr. Pócs Alfréd kéri, hogy a Lenkey-ház állagmegóvása történjen meg. Jelezte, hogy az országzászló rendszeresen felakad, kéri hogy ne hagyják rongyként lebegni, átalakítással oldják meg ezt a problémát. Kiemelte, hogy míg a Trianonhelyzet fennáll, addig félárbócon kell lennie a zászlónak.

– Megkeresett az Egri Csillag népdalegyüttes, akik nem tudnak próbálni a Bartakovics Béla közösségi házban, kérem keressünk megoldást erre. Illetve szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy januártól rovarokat darálhatnak az ételbe, a megkérdezésünk nélkül azt etetnek meg velünk, amit akarnak. Kérem, hogy emlékezzünk, gyermekkorunkban ellenálltunk ha olyat adott édesanyánk, amit nem akartunk megenni – mondta Pócs Alfréd.

Az utolsó napirend előtti felszólalásban Komlósi Csaba, a helyi közbeszéd témájában szólt.

– Az elmúlt időszakban a helyi közbeszéd, a nyilvános kommunikáció soha nem látott mélységbe süllyedt. Hogy ez miért alakult így, arról sokat lehetne beszélni, de tény, hogy lassan a legprimitívebb Facebook-kommentek szintjére süllyedünk. Akármilyen ellentét is van közöttünk, nem személyeskedhetünk, hiszen nem magánemberként ülünk itt, hanem a választókat képviseljük. Ezért kerüljük kérem a felszólaló minősítgetését, inkább valamiféle emberi kapcsolatnak kellene lennie közöttünk. Az előző ciklusnak sok hibája volt, de volt egy olyan szokás, hogy a két ülés között a névnapját ünneplő képviselőket felköszöntötte a polgármester. Most egy gesztussal szeretném megalapozni a változást, a névnaposoknak egy-egy üveg borral készültem – mondta. 

Többen egyetértettek vele, Minczér Gábor megköszönte a hozzászólást.

– Ezt a közel háromórás merényletet azt hiszem jól sikerült lezárni – mondta a polgármester.

11.30

– Simán támogatnék egy ilyet, de az a bajom ezzel, hogy olvassuk a sajtóban, de nincs mögötte közgyűlési előterjesztés – mondta a polgármester.

– Igaz, önkormányzati tulajdonú cég, de van saját kerete, amiből gazdálkodik. Ugyanakkor, ha ennyire zavarja, hogy az Evat fejleszt, akkor jusson eszébe az is, hogy önkormányzati cég, mikor a parkolóházra kérnek forrást – reagált Orosz Ibolya.

– Talán, ha nem azzal lennének elfoglalva, hogy minden nap Facebookon ekézik az Evatot, akkor tudnának róla – mondta Csetneki Attila.  

– Tegnap is a hivatalos személyek munkáját akadályozta az Evat – mondta Mirkóczki Ádám.

– Tegnap Spisák György aljegyző hangjától zengett a folyosó, miközben az Evat ülésezett, hogy Szűcs Tamás menjen ki, Ülést tartottunk, könyörgöm! – mondta Komlósi Csaba.

– Pár percébe tartott volna kimenni és átadni az irodájában szabálytalanul tartott személyzeti anyagot, de van helyettese is,. Szerintem erről ne nyissunk vitát – mondta Mirkóczki Ádám.

– Ne keverjük össze a belső ellenőrt Spisák Györggyel – fogalmazott Keresztes Zoltán.

– Az a belső ellenőr, akit a jegyző arra kinevez. Ilyen nincs, hogy az önkormányzat nem kap betekintést a saját tulajdonú dokumentumaiba – mondta a polgármester. 

11.06

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) kérte, hogy az Evat vezérigazgatója, Szűcs Tamás is reagálhasson a parkolóház ügyében.

Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy lesz Evatot érintő előterjesztés, ott megteheti. Elmondta, hogy a szerinte mesterségesen generált fakivágási botrányt meglovagolta, valaki feltette a telefonszámát az internetre, hogy fagerendákat árul, s azóta ötpercenként csörög a városvezető telefonja.
– Végül is a humor tényleg jobb, mint egymást szidni – tette hozzá.

Dr. Pócs Alfréd szerint a parkolóház rossz, nem alkalmas parkolásra. Lombeczki Gábor (Fidesz-KDNP) szerint ez nevetséges, mert akkor nem lenne száz eladott bérlet.

Oroján Sándor javasolta, azért, hogy átláthatóbb legyen a szavazás, vezessék be, hogy az is bekerüljön a jegyzőkönyvbe, illetve élőben követhető legyen, hogy ki, hogyan szavazott egyes előterjesztéseknél. Aztán arról beszélt, hogy az Eger Appot elkezdték támadni, pedig az egy XXI. századi kedvezményrendszer, ami minden egrinek kedvez. Néhány hónapon belül letölthető lesz.  

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

10.40

Mirkóczki Zita napirend előtt felszólalással élt, melyben a polgármestert megkérte, hogy a jövőben tartózkodjon attól, hogy közösségi oldalán nyomorultnak nevezze a képviselőket.

Mirkóczki Ádám javasolta, hogy üssék fel az értelmező kéziszótárt a képviselők és olvassák el, hogy a nyomorult szó mit jelent.

Dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők) emlékeztetett, hogy régebben, ha személyes konfliktusaik voltak a képviselőknek, akkor párbajjal oldották meg. Szerinte ez jó gyakorlat volt, vissza lehetne állítani.

Orosz Ibolya szerint nevetséges, hogy parkolóházat nem vett a város hitelből, de nyolc kukatárolót hitelből akartak vásárolni egy előterjesztés szerint.

– Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy napirenden kívül minden képviselő egyszer, egy percben beszélhet, illetve két percben reagálhat. Látva a felszólalások mennyiségét, kérem, ezt tartsuk be. Másfél óra eltelt és az első napirendig sem jutottunk el – húzta alá Földvári Győző.

– Az a probléma, hogy konzerváltunk egy bérleti díjat úgy, hogy a parkolóház nyitva sincs – mondta Orosz Ibolya. Hozzátette, a korábbi vezérigazgató kapott pénzt arra, hogy üzemeltesse a parkolóházat, de a mostani nem.

– Korábban a polgármester azt nyilatkozta, hogy az építéskor létrejött szerződést megvizsgáltatta jogászokkal és nem lehet vele mit kezdeni. Akkor most csak el kellene kezdeni a működtetést – mutatott rá Mirkóczki Zita. Hozzátette, bérleti szerződés nélkül üzemeltetni nem jogszerű, ezt nem kérheti tovább az önkormányzat.  

10.00

– Sándor, ezt a gusztustalan érzelmi zsarolást legyen kedves befejezni! – fogalmazott Farkas Attila.

Komlósi Csaba kérte, hogy Földvári Győző tanácsnok foglaljon állást ezekben az ügyekben. Földvári Győző közölte, hogy mivel nem ismeri a mögöttes tartalmat, ezért nem tud ebben állást foglalni.

– Önre vártunk polgármester úr ezekben az ügyekben, azért nem terjesztettük elő eddig, aztán láttuk, hogy nem történik semmi, ön nem fogalmaz meg javaslatot. Ugyanez történt a parkolóházzal kapcsolatban is, örömmel láttam az ön előterjesztését, amit aztán ön visszavont – reagált Mirkóczki Zita.

– Csetneki Attila benyújtott egy előterjesztést, a Városgondozás Eger ügyvezetőjének azonnali menesztéséről, ha ezt napirendre vesszük és megszavazzák, akkor törvénytelen működés állna fenn, mert nincs cégjegyzésre jogosult személy – indokolta a polgármester, hogy miért nem akar egyes sürgősségi indítványokat tárgyalni.  

– Azonnali hatállyal választanánk ideiglenes vezetőt. A vagyonrendelet erre lehetőséget ad. Féloldalas indoklás van az előterjesztés végén, jogellenességek történtek a városgondozásnál – válaszolt dr. Csetneki Attila. 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

9.41

– Itt nem arról van szó, hogy a polgármester komolyan vesz egy állásfoglalást, hanem, hogy félreértelmez – mondta Oroján Sándor. – Pont az ön előterjesztése az, amely nem állja meg a helyét. Én félmillió forintot szeretnék adni egy mozgássérült egri válogatott sakkozónak, a paralimpia három nap múlva kezdődik, de önök szerint ez nem sürgősség – reagált Oroján Sándor.

– Míg a késedelmi kamat ketyeg és nem fogadjuk el a volán beszámolóját, addig folyamatosan érdeksérelem éri az önkormányzatot – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám a Volánbusszal kapcsolatos előterjesztésről. 

9.30

Dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) képviselő, jogász, felhívta a figyelmet arra, hogy a polgármester erről nem dönthet, a kormányhivatal utólagosan megállapíthatja, hogy nem kellett volna sürgősségi indítványként tárgyalni az ügyet.  

– Én igyekszem az alapokmányhoz és Ignácz Balázs felhívásához tartani magam – mondta Mirkóczki Ádám.

Mirkóczki Zita azt mondta, hogy a polgármester lássa az együttműködési szándékot, akkor ő februárban visszahozza az előterjesztést, most pedig visszavonja.

– Én szeretnék megakadályozni még a közgyűlés elején egy súlyos jogsértést. A kormányhivatal felhívással élt, nem azt jelezte, hogy ezek az indítványok nem sürgősségiek. Ön túllépi a hatáskörét, egyértelműen le van írva, hogy a közgyűlés szavazással dönt, hogy a sürgősség fennáll-e – mondta dr. Csetneki Attila a polgármesternek.
– Szerintem ezt a meddő vitát ne folytassuk. Szerintem a sürgősség nem állja meg a helyét. Ha nem értenek egyet, írjanak Ignác Balázsnak – válaszolt a polgármester.

– Tegnap este ön beterjesztette a Volánbusznak fizetendő összegről, a 2021-es beszámolóval kapcsolatban. Mi csinált ön, hogy 2023 elején kell sürgősségileg dönteni 569 millió forintról? Most akkor azt tartjuk be, amit a kormányhivatal írt, vagy ami az alapokmányban van? – kérdezte Orosz Ibolya (Fidesz-KDNP).  

– Nem arról szól a vita, hogy szavazhatunk-e, hanem arról, hogy beterjeszthető-e – mondta Farkas Attila (MSZP). – A volánnal kapcsolatos előterjesztést pedig önök levették napirendről, ezért kell most tárgyalni.

– Az uszodával kapcsolatos előterjesztés azért fontos, hogy minden hónapban több mint egymillió forint önkormányzati érdeksérelem ne folytatódjon – mondta Kovács Cs. Tamás (Fidesz-KDNP). 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

9.16

Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető sürgősségi indítványt nyújtott be működési támogatások ügyében. Kovács Cs. Tamás (Fidesz-KDNP) pedig a Bárány uszoda üzemeltetés tárgyában. Szintén sürgősségi indítványt nyújtott be Mirkóczki Zita (MSZP) az Eger Termál 2023 folyószámlahitelének kezességvállalása kérdésében. 

– A Heves Vármegyei Kormányhivatal vezetője, Ignácz Balázs főispán levélben felhívta a figyelmet arra, hogy sürgősségi indítvány csak indokolt esetben, például határidős ügyek vagy önkormányzati érdeksérülés esetében nyújtható be. Kiemelte, hogy ez rossz gyakorlat már csak azért is, mert a közvetlenül az ülések előtt benyújtott előterjesztéseket a szakirodák nem tudják megvizsgálni. Az elmúlt hónapokban sportot űztek a sürgősségi indítványok beadásából – mondta Mirkóczki Ádám, majd kérte a jegyzőt, hogy a fent említett három ügyben foglaljon állást, fennáll-e a sürgősség megalapozottsága. Dr Bánhidy Péter jegyző azt mondta, ugyan rövid az idő erre, de úgy tűnik, egyik esetben sem megalapozott, Mirkóczki Zita előterjesztésében indoklás sincs.  

– Akkor ezekről nem szavazunk – jelentette ki a polgármester. 

9.07

Mirkóczki Ádám a januári rendes közgyűlési ülés elején elmondta, Keresztes Zoltán interpellációt nyújtott be a ledes közvilágítással kapcsolatban, erre igekszik még az ülésen, vagy rövid időn belül választ adni a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában