Horgászat

2023.01.28. 13:06

Különleges fogás akadt horogra a hatvani tavon

Bár a Balatonon nem ritka, hogy a vízimadarak és halak ugyanazon a helyen, egy időben táplálkoznak, azonban eddig Hatvanban ilyet még nem tapasztaltak.

F. V. E.

Ilyen fogás ritkán akad a horogra

Forrás: Agro Jager News

A mesterségesen kialakított hatvani A beton tavon sok horgász megfordul. Juhos György is egyike a szenvedélyes pecásoknak, 25 éve  fiai csábították a partra, s azóta is szívesen figyeli a halak és madarak szokásait, viselkedését, számolt be róla honlapján az Agro Jager News.

– Mivel a pontyokat etetéssel egyszerűbb horogra csalni, ezért Juhos György az etetőhajójával 20 milliméteres bojlikat juttat a vízbe. Azonban az ingyen eleség nemcsak a halakat vonzza. A récék valahogy megérzik az ízesített csalianyag szagát, és mindig ott tűnnek fel, ahová kijuttatta az etetőanyagot. A tavon jelentős a különböző récefélék állománya, így az elmúlt években többször is voltak már furcsa kapásai – írják. 

Míg például a Balatonon nem ritka, hogy a vízimadarak és halak ugyanazon a helyen, egy időben táplálkoznak, addig Hatvanban ilyet még nem tapasztaltak. 

A pontyok kapása jellegzetes, az egyik a húzós kapás, amikor elindul a horoggal, a másik, amikor elkezdi ejteni a kapásjelzőt. A réce azonban teljesen más, először szintén elkezdi ejteni a kapásjelzőt, majd ráharap a horogra, és menekülni kezd, megpróbálja kirázni lemezes csőréből a horgot. Ez a próbálkozás azonban nem mindig sikerül, előre kiszámíthatatlan, mi történik majd. Most a kapás után bevágott, ám ekkor még nem is tudta, milyen különleges zsákmányt akasztott az öt méter mély vízben, részletezte a mezőgazdasági portál. 

– A bevágás után a récék szétrebbentek. Éreztem, hogy valami akadt. Először nem láttam semmit, majd egy fiatal kerceréce hím bukkant fel a víz felszínén. Rémült volt, többször lebukott a víz alá. Viszonylag hamar kihúztam a partra, majd amikor már közel volt, akkor a nagyhalra való szákkal a partra emeltem. A horog a kerceréce lemezes csőrének a szélébe akadt. Óvatosan kiszabadítottam, majd készítettem néhány fényképet a meglepett madárral, amely az ijedtségen kívül semmilyen más sérülés nem szenvedett. Ezután természetesen azonnal az útjára engedtem. A réce a szemem előtt felszállt, s kereste a társait. Valószínű nem számolt be a csapatnak, hogy mi történt vele, mert a következő napokon a kercerécék ugyanúgy feltűntek – részletezte az Agro Jager Newsnak Juhos György.

A horogszabadításban nagy rutinra tett szert a madaraknál. Az elmúlt években fogott már vöcsköt, vízityúkot, tőkésrécét is.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában