Ne öntsd ki, add le!

2023.01.24. 19:41

Már a benzinkútra is vihetik az egriek a használt sütőolajat

A megfelelően feldolgozott sütőolaj a dízel üzemanyag biotartalmaként hasznosul.

Sz.M.L.

Ezen a töltőállomáson is leadható a használt sütőolaj

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Használt sütőolaj biztonságos gyűjtésére és tárolására alkalmas konténereket telepített 40 töltőállomáson az OMV hazánkban, közlésük szerint Egerbe egyből kettőt is.

Mint hangsúlyozzák, az OMV 2030-as klímastratégiája nagy hangsúlyt fektet a körforgásos gazdasági megoldásokra, de az elhasznált étolajat számos háztartásban nem kezelik megfelelően. Az étkezési célú felhasználásra már alkalmatlan sütőolaj veszélyes háztartási hulladéknak minősül, ráadásul a környezetet is súlyosan károsíthatja, ha nem kellőképpen gondoskodnak a kezeléséről, például a lefolyóba öntik. Az OMV ezért a szakszerű és könnyen elérhető visszagyűjtést támogatva országszerte 40 töltőállomásán a használt sütőolaj begyűjtésére alkalmas tároló konténereket helyezett el, amelyekbe a lakosság szivárgásmentesen lezárt tároló edényekben – lehetőség szerint az erre legalkalmasabb csavarzáras PET palackokban – biztonságosan lerakhatja a használatra már alkalmatlan zsiradékot. Egerben a két OMV töltőállomáson, a Mátyás király út 2. és 134. szám alatt található az a két hely, ahol le lehet leadni a használt sütőolajat.

Egyébként a tárolókban elhelyezhető vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír is. A konténerek éjjel-nappal használhatók, elszállításukról és pótlásukról az OMV partnere, a használt sütőolaj begyűjtésére és kezelésére szakosodott H-Bio Kft. gondoskodik. A hulladék a begyűjtést követően a megfelelő tisztítási folyamatok után, biodízel előállító üzembe kerül. A feldolgozási folyamat során a sütőolajat metanollal keverik össze, aminek eredményeként az olajban található glicerin leválik, míg a metanol az olaj zsírsavaihoz kötődik. Az eljárás végterméke, a bekeverésre már alkalmas minőségű biogázolaj a dízelgyártásban kerül felhasználásra, ezáltal a hajtóanyag karbonlábnyoma is kisebb lesz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában