Egészség

2023.01.15. 11:17

Meglepő, de orrspray helyett anyatejes csepegtetést javasol a babáknak Mangó doktornő

A kicsiknél minden az orrban kezdődik és a tüdőben végződik. Természetes gyógymódot ajánl a gyöngyösi háziorvos.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A legtöbb orrspray hosszú távon károsítja az orrnyálkahártyát, így rontja az első védelmi vonal immunvédekezési lehetőségét – írja Facebookon dr. Mangó Gabriella. 
Jó tanácsokat is adott, hogyan lehet elkerülni az orrcseppek használatát. 

– Személy szerint nagyon fontosnak tartom az illóolajos párologtatást, a gyerekek porszívós orrszívását, hiszen náluk minden az orrban kezdődik és a tüdőben végződik. Vagy a fülben. És a gyerekek "takonyfolyama" ellen az orrsprayk, orrcseppek nem igazán hatékonyak magukban. Anyatejes babáknál anyatejet csöppentsetek az orrba, nagyon eredményes lesz. Ha kell orrspray, csepp, akkor maximum egy hétig használjuk és utána az orrnyálkahártyát regeneráltassuk A vitamin tarralmú krémmel fültisztítópálcával az orrba kenésével. És gőzöljünk – fogalmaz a háziorvos. 

Hozzáteszi, könnyebb a helyzet, ha a gyerek, vagy a felnőtt már képes orrot fújni. Ne tartogassuk a váladékot az orrüregben soha, sokszor fújjunk orrot, hogy a váladék alatt ne segítsünk az orrüregben megbújó kórokozók szaporodásának! 

– Nagyon hatékony az orrfolyás megállításában az allergia ellenes gyógyszerek használata, csökkenthetik a váladék mennyiségét. Ha a "takonykór" fülfájásba, vagy már köhögésbe megy át, akkor mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal, főként, ha valamilyen szívbillentyűproblémánkról tudomásunk van – tanácsolja. 

– Mindezeket azért írom le, mert a vírusszaporodást csökkentő, illetve a vírusmegtapadást lehetetlenné tevő készítményeket megelőzésként kellene a fenti okok miatt használni, ami hosszútávú hatás, káros, és ha már a tünetek, covid, influenza megjelennek, akkor a kórokozó már a szervezetben van, így a nyálkahártyán csökkenteni a vírusszámot, sok értelme nincs – zárja dr. Mangó Gabriella. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában