Esély a gyógyulásra

2023.01.28. 20:00

Megműtötték, de hosszú terápia vár még a nagyúti kislányra, hogy járni tudjon

Az operáció után az egyetlen reményük a fejlesztésekben van.

F. V. E.

Hanna a kórházban

Forrás: beküldött

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nagyúti Czékmány Hanna súlyos betegséggel küzd, és egy drága külföldi műtétre volt szüksége ahhoz, hogy megtanulhasson járni. Szülei gyűjtést szerveztek, hogy ki tudják fizetni az operációt. Idén januárra kaptak időpontot Barcelonába, és a napokban már haza is térhettek Spanyolországból. 

A kislány háromszoros agyvérzéssel, valamint vesevéna trombózissal született, s maradandó agykárosodást szenvedett. Nagyon feszes izomzatú, az agyvérzés következtében sérült az idegrendszere és epilepsziás is. Az orvosok lemondtak róla, annyi jövőképet vázoltak fel neki, hogy úgy fog vegetálni, mint egy szobanövény. Szülei ebbe nem törődtek bele, folyamatosan fejlesztésekre járatják magán úton, és bár az igaz, hogy értelmileg elmaradottabb a hasonló korú társaitól, és a mozgásában korlátozott, de szerencsére a szobanövény állapottól messze van. Kupakok gyűjtöttek, hogy összejöjjön a pénz a külföldi műtétre. 

Hanna édesanyja, Barczai Zsuzsanna elmesélte portálunknak, mi történt velük az elmúlt hetekben, s mi vár még a gyermekre és rájuk. Mint mondta, két hét telt el a műtét óta, és szerencsére Hanna szépen javulgat, a napokban ünnepelték a hetedik születésnapját. Úgynevezett miotenofasciotomia műtéten - ami annyit tesz, mozgásszervi betegségek terápiája - esett át Barcelonában. 

– Egy ilyen beavatkozás alkalmával egy apró  szikével a feszességet okozó izmok tapadási helyénél ejtenek bemetszést, és egy műtéttel az egész testet kezelésbe veszik. Ezzel a módszerrel jelentős fejlődés érhető el, így például lehet javítani a feszes izmok állapotán, általa javul az izmok nyújthatósága, a feszesség okozta blokk oldása miatt pedig javul az oxigénellátás az izmokban, valamint jobb agyi kapcsolat jön létre, s újabb mozgásfunkciók indulhatnak be, illetve erősödhet az izomtömeg, ami eddig gátolva volt. Nem utolsó sorban pedig, a beavatkozásnak köszönhetően csökken az izmokban a fájdalom is – ismertette Barczai Zsuzsanna.

Itt azonban nem érnek véget a kislányt ért megpróbáltatások. Februárban kezdődik a rehabilitációja a fővárosban. Ez azért szükséges, hogy a műtéttel elért eredmény hosszú távon fenntartható legyen. 

– Hannára kemény munka vár. Tudom, hogy nem lesz könnyű, és nem is lesz mindig kellemes, de szükség van a rehabilitációra, mert a műtét után ez az egyetlen reményünk, hogy ezáltal egyszer talán önállóan is megtanul állni, és még ha segítséggel is, de tud majd járni ennek köszönhetően – osztotta meg a Heol.hu-val az édesanya. 

Sok-sok év fejlesztés vár most rájuk, és ez nem csak érzelmileg és fizikailag, hanem anyagilag is megterhelő lesz. 

 nagyúti Czékmány Hanna súlyos betegséggel küzd, és egy drága külföldi műtétre volt szüksége ahhoz, hogy megtanulhasson járni. Szülei gyűjtést szerveztek, hogy ki tudják fizetni az operációt. Idén januárra kaptak időpontot Barcelonába, és a napokban már haza is térhettek Spanyolországból.
Továbbra is gyűjtenek a kislánynak
Forrás: beküldött

A kupak- és az alumínium doboz gyűjtés tehát továbbra is folytatódik. 

– Próbálunk a legkevésbé terhet jelenteni az emberek számára. Ha valaki csak pár száz forinttal tudja támogatni Hanna fejlesztéseit, az nekünk már hatalmas segítség, hiszen hónapról hónapra a fejlesztés és szállásunk öt napra összesen 270 ezer forintba kerül. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki eddig segített, hiszen nélkülük a lányunk nem tartana ott, ahol most tart – fűzte hozzá Barczai Zsuzsanna.

Aki szeretné támogatni a családot, az az Összefogás és kupakgyűjtés Hannánk gyógyulásáért Facebook-csoportban leírtak szerint megteheti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában