Újra bánya

2023.01.13. 11:44

Nem aranyat, követ fognak bányászni Recsken, tájékoztatott a cég vezetője

A recski bányanyitással kapcsolatos lakossági fórum után a cég vezetője portálunk kérdéseire is válaszolt. Arra voltunk kíváncsiak, mi lesz a sorsa az itt kitermelt andezitnak, illetve, hogy mit profitál konkrétan a község a beruházásból.

B. K.

Nem minden recski örül a bányanyitásnak

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A szerdai, recski lakossági fórum előtt többen is élénk találgatásba kezdtek. Elterjedt a hír a községben, hogy nem követ, hanem aranyat fognak bányászni az új területen. Részben ezt is tisztázandó kérdeztük meg Nagy Istvánt, az  Andezit-Bau Kft ügyvezetőjét arról, hogy mire használják majd az itt kitermelt andezitet. Portálunk kérdéseire az alábbi válaszokat kaptuk, amit változtatás nélkül adunk közre. 

Közölték, Recsk külterületén, részben a régi Petőfi TSZ kőbánya helyén, részben pedig a vele szomszédos területen külszíni bányászati tevékenységet végez a cég. A kitermelendő kő megnevezése I. osztályú andezit kő, amely korlátozás nélkül alkalmas vasúti ágyazatépítésre, vízépítésre, valamint mindenfajta útépítésre a töltésépítéstől kezdve az autópályák aszfalt kopórétegéig bezárva.

- Cégünk az elmúlt öt év során megszerezte az összes, a tevékenység megkezdéséhez szükséges engedélyt- környezetvédelmi engedély, fakitermelési engedély, kitermelési műszaki engedély - valamint elvégezte az összes szükséges hatástanulmányt.

Jelenleg a bánya területén előkészítő földmunkák zajlanak, ami ahhoz szükséges, hogy biztonságos közlekedési és rakodási területek kialakítás után hozzáférhessünk a több méter vastag meddő anyaggal eltakart andezit kőhöz. A bányakapitányság által jóváhagyott kutatási szakértői dokumentumok alapján kijelenthető, hogy 40 évi működéshez elegendő ásványvagyon áll rendelkezésre.

Amint a fenti munkálatok befejeződnek - várhatóan 2023. február-márciusában - akkor kezdi meg a kőfejtési, feldolgozási, bányászati tevékenységet a vállalkozásunk.

Ezek a kőfejtési és kőfeldolgozási munkálatok mindkét település - Recsk és Mátraderecske - elől elzárt területen, azoktól látó- és hallótávolságon kívül történik. A készterméket a bányaudvarral közvetlen szomszédos vasútvonalon kívánjuk elszállítani, nem terhelve ezzel a települések úthálózatát - írták.

- Habár a bánya közigazgatási területet nézve teljes egészében Recskhez tartozik, terveink szerint mindkét település jelentős, a teljes termelési volumen elérése esetén a 100 millió forintot elérő iparűzési adóbevétellel számolhat évenként, amit természetesen kiegészít majd sok más típusú támogatás. A helyi egyesületek részére már több éve folyamatosan juttatunk TAO támogatást, évente 8-10 millió forintos nagyságrendben. Jelentős, 25-30 fő részére biztosít munkalehetőséget az új bánya, ami reményeink szerint helyi lakosoknak biztosít stabil, hosszú távú megélhetést - ígérték.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában