Százötvennel kevesebb

2023.01.11. 08:00

Súlyos döntést hozott az Evat: lakat kerül az egri Katona téri parkolóházra, írják közleményükben

Az Evat szerint a kórházi dolgozókat például súlyosan érinti a döntésük. Kevesebb lesz 153 parkolóhellyel.

Sz. M. L.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Az EVAT Zrt. igazgatóságának egyhangú döntése alapján a jogszerűtlen állapot, valamint a további anyagi veszteség elkerülése érdekében a cég kénytelen volt 2023. január 11-ével bezárni a Katona téri parkolóházat. A 2020 áprilisa óta fennálló, tulajdonosi döntés és szerződés nélküli üzemeltetés ugyanis eddig már közel 200 millió forintos veszteséget okozott az EVAT-nak – írta közleményben szerda hajnalban a cég. 

Mint fogalmaztak, az összesen 153 parkolóhely megszűnése rendkívül súlyosan érinti a kórházi dolgozókat, a betegek hozzátartozóit, a piaci árusokat, a vásárlókat, a környéken élőket és nem utolsó sorban azokat a vendéglátóhelyeket és szállásadókat, akik itt béreltek parkolóhelyet vendégeik számára. 

– Ez a döntés súlyos csapás az egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak. A Mirkóczki Ádám polgármester mulasztásából fakadó helyzetért azonban az EVAT Zrt-t nem terheli felelősség. A cég igazgatósága több esetben fordult a polgármesterhez a helyzet megoldása érdekében, eredménytelenül. Mirkóczki Ádám polgármester úr még a közgyűlés napirendjére sem volt hajlandó venni a kérdést. Utolsó esélyként 2023. január 6-án nyilvánosan kértük a polgármester urat, hogy írja alá az üzemeltetéshez szükséges szerződést. Erre azonban máig nem került sor – indokolták közleményükben a lépést.

Azzal folytatták, hogy szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a parkolóház bezárt állapotban is pénzébe kerül a városnak és még bevételt sem termel, ami a bérleti költséget kompenzálná. 

– Az EVAT korábbi vezérigazgatója, dr. Fodor András már 2020 augusztusában felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy az önkormányzat készfizető kezességvállalása mindenképp fennáll a parkolóház tulajdonosa felé. Mirkóczki Ádám polgármester úr maga is elismerte korábban, hogy nincs olyan jogszerű opció, amiben az önkormányzatot ne terhelné bérlési vagy vásárlási kötelezettség. A parkolóházzal kapcsolatos eredeti szerződés egy, az előző városvezetéstől örökölt helyzetet teremtett, amelynek egyetlen értelmes és anyagilag elfogadható megoldása az lett volna, ha a Mirkóczki Ádám vezette önkormányzat 2020 tavaszán, mintegy féláron, élt volna a megvásárlás lehetőségével. Az érvényes bérleti szerződés nélküli üzemeltetés a lehető legrosszabb és legköltségesebb megoldás volt - írták. 

- Az elmúlt két évben eltűrt állapot a mostani polgármesteri aláírás hiányában azt eredményezné, hogy a városnak 15 év alatt több mint 1 milliárd forintot kellene fizetnie. Bízunk abban, hogy a polgármester, látva az EVAT Zrt-nek okozott anyagi és a parkolóház használóinak okozott nem vagyoni kárt, mielőbb felülvizsgálja a döntését. Az EVAT Zrt. továbbra is nyitott arra, hogy egy jogszerű és a cégnek veszteséget nem generáló helyzetben tovább üzemeltesse a parkolóházat – zárták szavaikat bízva abban, hogy a polgármester, Mirkóczki Ádám még meggondolja magát a szerződést illetően. Mint arról beszámoltunk, a városvezető azt mondta, nem hajlandó 25 évre aláírni ezt a konstrukciót, s egyébként is először a közgyűlésnek kell jóváhagynia a végleges tervezetet áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában