Természetjárás

2023.01.28. 17:53

Több mint 2500-an húztak bakancsot az idei Téli Mátra teljesítménytúrán + fotók

Szombaton zajlott a Téli Mátra teljesítménytúra, amelyet már 1994 óta a gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesület szervez.

Sz. Sz. I.

Sokan útra keltek

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Molnár Tamás főszervezőtől megtudtuk, hogy négy távon lehetett indulni, az úgynevezett XL kategóriában 40,5 kilométert, a rövidebbekben 34, továbbá 25,2, illetve 18,7 kilométert kellett teljesíteni. 

Az XL távon 820 nevező indult,  L-en 242, M távon 691, míg a legrövidebben 908 túrázó indult el. A négy távot összesen 2661 természetjáró vállalta be ezúttal.
 – Az teljesítménytúránk útvonala hagyományosan a Központi-Mátrában vezetett, 95 százalékban erdei utakon. A nem túl hosszú távot most is a viszonylag nagy szintemelkedés és az évről évre változó téli terepviszonyok nehezítették. Jó része gerincút, tiszta időben pompás kilátásokkal. Vonalvezetése a gyöngyösi Mátra és a Felső-Mátra legszebb részeit érintette. A rendezvényen minden felkészült túrázó részt vehetett. Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata volt ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás. A feltöltött mobiltelefon kötelező felszerelés volt, a túrát a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakemberei biztosították. Az útvonal érintette a Mátrai Tájvédelmi Körzetet, és egyes szakaszai Natura 2000 területeken is áthaladtak, ezért felhívtuk a résztvevők figyelmét, hogy kötelességük óvni a természetet, elkerülni annak zavarását – tájékoztatott Molnár Tamás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában