Magyar 51-es körzet

2023.01.28. 15:30

Ufó-jelenségek, amikre máig nincs magyarázat Tarnaszentmárián + videó

A mai napig nem tudni, hogy mi is történt Tarnaszentmárián 1989-ben, ahol többször is azonosítatlan tárgyat láttak az égen.

HEOL

Az 1-es őrtorony a mai napig ott áll, ahol 34 évvel ezelőtt az UFÓ-észlelés idején

Forrás: Vaskó Tamás/borsonline.hu

A hazai ufó-találkozások közül talán a legismertebb eset Tarnaszentmárián történt 1989-ben, ahol egy honvédségi laktanya őrtornyában szolgálatot teljesítő férfi, Diószegi Lajos azonosítatlan repülő tárgyat látott elsuhanni az égen, két alkalommal is – fogalmaz a Bors.

Az ügy akkor hatalmas port kavart, nyomozás is indult, illetve egy elismert külföldi ufó-kutató még a könyvében is szót ejtett a történtekről.

A Népújság is beszámolt az esetről, 1989. november 28-i számában.

tarnaszentmária, ufó, népújság
A korabeli beszámoló 

Most a  Bors csapata a helyszínen járt utána az évtizedes titkoknak, ugyanis meglátogatták a magyar "51-es körzetet". Sőt megtalálták a katonát is, aki személyesen élte át a rémisztő eseményeket. 1989 október 20-án Diószegi Lajos volt szolgálatban az őrtoronyban, amikor éjszaka fél 2-körül dübörgő hangokat hallott, majd nagyobb villanásokat látott az égen. Egy hónap múlva november 20-án megismétlődtek a jelenetek.

– Az egyes toronyban voltam szolgálatban, erről azt kell tudni, hogy ott hatalmas üzemanyag tartályokra kellett vigyáznunk. A toronynak a másik oldalán, disznók, birkák, és kutyakenelek voltak. Éjszaka arra lettünk figyelmesek, hogy nyüszítenek a kutyák, a jószágok pedig egy idő után kitörték az ólnak az ajtaját. Kijöttek a birkák, szétszaladtak, tiszta kavarodás volt éjszaka - kezdte a rémisztő beszámolóját Diószegi Lajos a Borsnak.

– Akkor láttuk meg a fényjelenséget az éjszakában, és hallottuk meg azt a fura hangot is. Még az akkor dolgozó tűzoltókat is kihívtam, hogy gyertek már ki itt valami van. Nem tapasztaltam még korábban ilyet. Én voltam hozzá a legközelebb, tisztán láttam az égen elsuhanni valamit - árulta el a Borsnak a volt honvéd.

Mit kiderült, az égből lezuhanó tárgyat ugyanis nem találták meg akárhogy is keresték a katonák, másnap pedig egy nő érkezett a laktanyába, aki megakarta győzni a katonákat, hogy csak az északi fényt látták az éjszaka.

- Átkutattuk az egész területet, de nem találtunk semmit. A másik laktanyában is észlelték a fényjelenséget. Később egy hölgy érkezett a laktanyába, hogy meggyőzzön minket, hogy mi csak a sarki fényt láttunk. Hasonlított is arra, amit mutatott, de nem ugyanaz volt. Annak, amit én láttam még hanghatása is volt. - fejtette ki  Diószegi Lajos. 

Egy hónappal később megint feltűnt az égi jelenség

- Rá négy hétre is történt egy bizarr fényjáték, második alkalommal magasabban láttam, akkor nem jött olyan közel, mint az első alkalommal. Olyan volt, mintha a hegyből jött volna ki valami. Próbáltam megmagyarázni, hogy biztos a hegyekből a fémek, meg a mágnesesség miatt történhetett valami - találgatott a férfi, aki egész életében racionális válaszokat keresett rá az eseményre. A korabeli újságok megpróbálták felfújni az esetet, és írtak róla, hogy Lajos személyesen is találkozott egy furcsa kinézetű idegennel, ám ő ezt cáfolta.

- Írták korábban, hogy találkoztam személyesen is földönkívüliekkel, miközben csak annyi történt, hogy bejött egy hatalmas szarvasbika a kutyakiképző területre, szóltam is a többieknek, hogy szarvaspörkölt lesz vacsorára. Az állatok akkor is megbolondultak. Összevissza beszéltek már az emberek akkor, az első megmagyarázhatatlan fényjáték miatt. A laktanya ezen részével nem igazán foglalkoztak, mindig le volt zárva, oda ki se lehetett menni. A találkozás már csak egy kitaláció volt, viszont az azonosítatlan tárgy az égen az valódi volt. Abban az időszakban ugye láttam ezt kétszer, de azóta sem tapasztaltam ilyen földönkívüli dolgokat" - emlékezett vissza a férfi.

Azóta is őrzik a laktanyát

Az üzemanyag- és kenőanyag raktárként használt laktanya a mai napig ott áll üresen, azonban nem elhagyatottan. Még most 34 évvel az eset után is őr és kutya vigyáz rá, hogy illetéktelenek ne jussanak be a létesítmény területére. De milyen titkot rejthet, ami miatt a mai napig őrzik a komplexumot? Azt egyelőre nem tudni, azonban további érdekesség az üggyel kapcsolatban, hogy Timothy Good angol ufó-kutató a könyvében is megemlítette a Tarnaszentmáriai esetet. A helyi községházba is betértek a Bors újságírói, akik megtudták a polgármestertől, hogy azóta nem történtek hasonló események a faluban, azonban vannak még, akik tisztán emlékeznek rá.

Van rá magyarázat?

– Biztos felmerült már az olvasóban, hogy még ha el is hisszük, hogy űrlények jártak Tarnaszentmárián, mégis mi okuk lett volna itt "leszállni"? Talán erre találhattuk meg a választ, úton a helyszínre. A községbe való utazásunk közben ugyanis furcsa dombra lettünk figyelmesek a szomszédos Verpelét és úticélunk között félúton. Kiderült, hogy egy gyönyörű parazita vulkán található itt, mindössze néhány száz méterre attól a helytől, ahol a "nyolcadik típusú találkozás" megtörtént – fogalmaznak a cikkben. Ez egy igazán különleges, de kevésbé ismert természeti kincse hazánknak, ugyanis ez egy 13 millió éves vulkáni kúp. A parazita vulkánok akkor jönnek létre, amikor egy rendes vulkán kitörésénél a vulkáni szerkezetek szegélyén apró kitörési energiájú "dombok" keletkeznek. Az andezit vulkánban ráadásul található még néhány rádióaktív részecske - ez alapján tudták meghatározni a korát - így lehet, hogy itt vizsgálódtak az űrlények a rendszerváltás évében.

Portálunk az utóbbi időben  is beszámolt érdekes esetről

Többen is nagyon megijedtek azon a szeptember 7-i reggelen, amikor egy megmagyarázhatatlan, fényes dolog tűnt fel az égen Tarnazsadány határában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában