Zavaros víz

2023.01.25. 20:00

Újabb fordulat a Tarna vizének leszivattyúzása ügyében

Még a novaji polgármester is javaslatot tett az ügyben.

Sz. M. L.

A szerkezet amin a víz távozott

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Indítványozni fogjuk a Debrői Tóth és Tóth Borászat vagyontárgyainkat zárolását arra az esetre, hogy ha jogerősen bebizonyosodik a természetpusztítás bűncselekménye, akkor legyen anyagi fedezete az ökológiai rehabilitációnak és ne közpénzből kelljen megpróbálni helyrehozni magánbűnöket – közölte portálunkkal Bóday Pál, a Kápolnai Macskaárvaház alapítvány vezetője.

Emlékeztetett, hogy december 20-án természetkárosítás bűnténye miatt meggyanúsította a Füzesabonyi Rendőrkapitányság a Tarna folyó vizét – a katasztrófavédelem határozata szerint – engedély nélkül kiszivattyúzó Debrői Tóth és Tóth Borászat három ügyvezetőjének egyikét. Ugyanakkor a nyomozás ezzel nem ér véget, Bóday Pált szerdán folytatólagos tanúkihallgatásra idézte a rendőrség.

– Vélhetően a nyomozóknak is lesznek további kérdései az ügyben, de én magam is jeleztem, hogy újabb információkkal, indítványokkal szeretnénk segíteni a hatóság munkájában. Elsősorban abban, hogy az ügy összes felelőse elnyerhesse méltó – és reményeink szerint – elrettentő erejű büntetését. A térség számos polgármestere, önkormányzati képviselője, mezőőre, polgárőre, gazdálkodója, és több ismert, tekintélyes hazai ügyvéd, jogi szakértő is önkéntesként segíti az alapítvány munkáját abban, hogy minél hatékonyabban támogassák a hatóságok munkáját az ügy teljes körű feltárásában. A lelkes állat- és természetvédő hírében álló novaji polgármester, Demkó Gábor is javaslatot tett nekünk arra, amire jogi szakértőink is felhívták a figyelmet: indítványozni fogjuk a Debrői Tóth és Tóth Borászat vagyontárgyainkat zárolását arra az esetre, hogy ha jogerősen bebizonyosodik a természetpusztítás bűncselekménye, akkor legyen anyagi fedezete az ökológiai rehabilitációnak és ne közpénzből kelljen megpróbálni helyrehozni magánbűnöket. Füzesabonyi állatvédő aktivistáink egyöntetű javaslatára a szintén lelkes állatvédőként ismert Nagy Csaba polgármesterhez fordulunk, hogy próbálja meg elérni: Gondos István önkormányzati képviselő álljon el ökológiai bűnöző borászok védelmétől, hogy ne hozzon szégyent az általunk is nagyon kedvelt városra – emelte ki.

Kifejtette, hogy jogi szakértőik szerint a borászat vezetői, valamint a velük együttműködő politikusok a természetkárosítás és annak eltussolása során tetteilet vélhetően szervezetten, a feladatokat egymás között elosztva, folyamatosan  kommunikálva követhették el, ami felvetheti a bűnszervezet vagy a bűnszövetség gyanúját is az ügyben.

– Meggyőződésünk szerint azok, akik ezt a dátumot követően a Tarnát védők lejáratásán, az ügy eltussolásán, bagatelizálásán dolgoznak, vagy megpróbálják megfélemlíteni az ügyben szerepelt vállalókat, szinte bizonyosan bűnpártolást követnek el. Tanúkihallgatásomon az összes ilyet név szerint meg fogom említeni, és arról is beszámolok a hatóságoknak, hogy néhány nappal ezelőtt egy csoportjuk, egy egri önkormányzati képviselő szervezésében Egerben megbeszélést tartott, amelyen arról volt szó, miként lehet a Tarnát védőket elhallgattatni – fogalmazott Bóday, hozzátéve: minden olyan párt esetében, amelynek politikusai érintettek, sikeresen felvettük a kapcsolatot az adott párt országos vezetőivel, akiket szintén tájékoztattunk helyi képviselőjük tevékenységéről. Jó hír, hogy kivétel nélkül minden párt vezetői jelezték, elítélik a történteket, és ők is arra bíztattak minket, hogy bátran tegyük meg a szükséges jogi lépéseket – közölte.

Bóday Pál arra is reagált, hogy a gyanúsított borász védője, Gondos István nyilatkozatában kétségbe vonta jogi ismereteit és állatvédelmi szaktudását.

– Pökhendi és ügyvédhez méltatlan nyilatkozata példája annak, hogy miért kellene megszüntetni az óriási társadalmi felháborodást kiváltó környezetvédelmi ügyben az erkölcsi összeférhetetlenséget a közjóért tenni köteles önkormányzati képviselő és a szükség esetén bűnözőket is védő ügyvéd szerepe között. Mivel azonban Gondos Istvánt nem tartjuk erkölcsös embernek, nem bízzuk a döntést az „erkölcseire”. A nyomozó hatóság figyelmét fel fogjuk hívni egy évekkel ezelőtti, a jelenlegihez kísértetiesen hasonló, nem természetkárosítása, hanem korrupciós ügyre, amelyben Gondos helyi politikusként a bűncselekményt feltáró feljelentőt keresett meg és közölte vele, nem célszerű az adott, azóta jogerősen is elítélt személy ügyeit bolygatni – osztotta meg véleményét Bóday Pál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában