Áradás

2023.01.28. 11:30

Víz alatt van Kiskörén a hallépcső

A belvízzel is van probléma a térségben.

M. H.

Ellepte a víz a hallépcsőt

Forrás: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság/Facebook

Víz alatt van a kiskörei hallépcső – osztotta meg a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közösségi oldalán. Az érkező árhullám a hallépcsőt is elérte, a kis szigetek és a hidak a hétvégén nem látogathatók.

Az igazgatóság a napokban azt is írta honlapján, hogy folytatódott a Tisza áradása térségünkben, a Zagyva mentén viszont – a további apadás miatt – megszűnt az árvízvédelmi készültség.

A Tisza, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árad, a Zagyva-Tarna vízrendszerben ezzel szemben lassú apadás figyelhető meg. A tokaji tetőzési értékéből számított előrejelzés szerint a Tisza jelenleg levonuló árhulláma Kisköre-alsónál január 29-30-án 670 centiméteres, Szolnokon pedig január 30-31-én 660 centiméteres vízállással tetőzik. A Kötivizig változatlanul I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tiszán Tiszasüly és Tiszaroff térségében, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján.

A belvíz miatt jelenleg II. fokú a készültség a kiskörei és a karcagi belvízvédelmi szakaszokon, I. fokú pedig a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a kunhegyesi, kisújszállási és a mezőtúri szakaszokon. A szivattyúzások eredményeként a belvízi elöntés nagysága 6 ezer 910 hektárra csökkent az igazgatóság működési területén, ebből Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 2 ezer 640 hektár, Heves 4 ezer 270 ha.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában