Fakitermelés

2023.02.28. 17:26

1 millió forintos bírságot kapott az istenmezejei fakitermelő, nem először járt nála a hatóság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) már nem először talált szabálytalanságokat a fakitermelőnél.

HEOL

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos oldalán teszi nyilvánossá a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzések során feltárt jogsértéseket, legutóbb február 27-én.

Mint azt a hatóság az internetes oldalán írja, az istenmezejei lakó- vagy székhellyel rendelkező fakitermelő, N.B. nem biztosította a fatermékek nyomon követését szolgáló nyilvántartásának teljes körű vezetését. A nyitó készlet nem megfelelő tartalmú rögzítésével elmulasztotta az EUTR FMr. 8. § (3) bekezdése szerinti nyilvántartási kötelezettségének teljesítését, továbbá a szállítójegy kiállításának elmaradásával megsértette az előírt szállítási és felhasználási rendelkezéseket. A szállítójegy nem megfelelő tartalmú kiállításával megszegte az előírt szállítási és felhasználási rendelkezéseket is. Ezen felül elmulasztotta a nyomdai úton előállított szigorú számadású szállítójegyek használatának bejelentésére vonatkozó  bejelentési kötelezettség teljesítését, valamint az Evt. 90/F. § (4) bekezdésében nevesített bejelentési kötelezettségének teljesítését.

A NÉBIH a következőképp határozott az üggyel kapcsolatban

A NÉBIH a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét ellátó erdészeti hatósági jogköréből eljárva N.B.-t, mint faanyag kereskedelmi lánc szereplőt, 1 millió forint erdővédelmi bírság fizetésére kötelezte, illetve arra, hogy nyilvántartásba vételi bejelentése (regisztrációja) során megadott adatokban bekövetkezett változásokat a ténylegesen használt telephelye tekintetében az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (továbbiakban: Evt.) 90/F. § (4) bekezdése szerint jelentse be, melynek keretében adja meg a faanyag kereskedelmi tevékenység végzésére használt valamennyi telephelye adatait, az ott végzett fatermékekkel kapcsolatos munkákra vonatkozó tevékenységi körökkel együtt.

A fakitermelőnél már nem először tapasztaltak szabálytalanságot a hatóság emberei.

A NÉBIH Heves vármegyében és az ahhoz közel eső területeken 2022 novemberében több esetben is hiányosságokat tárt fel

Ostoroson sem volt minden rendben a kitermelésnél.

Egy andornaktályai vállalkozás 50 ezres bírságot kapott és eltiltást.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egererdő Zrt. működési területén mintegy másfélszeresére nőtt a fatolvajok okozta kár mértéke egy év alatt. Szabó Mihály mezőőr szerint Feldebrőn is jelen van a probléma, de nem jelentős mértékben.

Kiemelt képünk illusztráció, Shutterstock


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában