Rezsiköltség

2023.02.16. 11:26

A Heves megyei szakemberek megmutatják, hogyan csökkenthetők a rezsiköltségek

Akinek nincs pénze a lakása energetikai átalakítására, az egyszerű, filléres, legális praktikákkal is spórolhat.

Szabó István

Idén is folytatódik a díjmentes energetikai tanácsadás a Heves Megyei ­Kereskedelmi és Iparkamaránál (HKIK). A magyar Nemzeti Energia- és Klímaterv végrehajtását elősegítő Igazságos Átmenetért LIFE-IP North-HU-Trans projekt keretében, az MVM Csoporttal együttműködve, a HKIK több díjmentes szolgáltatást kínál a vállalkozások és a lakosság részére. ­Kérhető energetikai felülvizsgálat, a megtakarítási potenciálok feltárása, számlaelemzés, energiabeszerzéssel kapcsolatos tanácsadás, energetikai fejlesztési javaslatok, forráslehetőségek feltérképezése. Becskei Márk, a HKIK projektiroda vezetője lapunknak arról beszélt, hogy mind a lakosság, mind a vállalkozások folyamatosan jelentkezhetnek a tanácsadásra Heves vármegyén belül.   

– Sokan kérik a szolgáltatást, hiszen az utóbbi időben jelentősen megnövekedett energiaköltségek miatt mindenkit foglalkoztat a kérdés: hogyan csökkentheti energiafogyasztását, azaz az energiaköltségeit. Az energiatakarékosság, az energiafelhasználás racionalizálása azonban rendszeres figyelmet igényel, nem csak a fűtési szezonban. Jövőre is lesz tél, s nem tudhatjuk, hogy akkor milyen körülmények lesznek az energiahordozók elérhetősége, ára vonatkozásában. A projekt 2022-es szemléletformáló akciói során kitelepült rendezvényeken népszerűsítettük személyes formában a tanácsadást, s gyűjtöttük az igényeket. Kamaraként a vállalkozások széles körének tudjuk eljuttatni az üzenetet, illetve a kitelepülések és a közösségi média segítségével a lakosság jelentős része is találkozott már a lehetőséggel. Az igénylések száma már meghaladta a százat. Ezek mintegy 40 százaléka vállalkozások, 60 százaléka pedig a lakosság részéről érkezett. Azt tapasztaljuk, hogy hétről-hétre egyre többen érdeklődnek a szolgáltatás iránt – ahogy egyre több helyre eljut az információ – részletezte Becskei Márk. 

A projektiroda vezetője elmondta, hogy a családi házak körében gyakori probléma a hőszigetelés nélküli padlásfödém. Sokan tervezik a nyílászárók cseréjét, az oldalfalak hőszigetelését, ugyanakkor a padlásfödém hőszigetelése ezek közül a leggyorsabban megtérülő beruházás, amellyel jelentős hőveszteség spórolható meg. Ráadásul viszonylag olcsón, könnyen és gyorsan elvégezhető a szigetelés. A vállalkozásoknál a tapasztalatuk szerint elsősorban a helyi kisvállalkozásokra mondható el, hogy sok esetben a régi gyártelepek elöregedett, energiahatékonyság szempontjából alacsony értéket mutató épületeiben folyik a termelés. Elsődlegesen ez a vállalati kör szorul fejlesztésre épített infrastruktúrában és gépészetileg egyaránt. 

– A tanácsadás keretében a lakosság részére családi házak esetén, valamint a vállalkozások irodaépületei, üzlethelyiségei, termelőüzemei kapcsán biztosítottuk a szolgáltatást. A panellakásoknál szűkebbek a lehetőségek – egy-egy lakásnál nehezebb a hőszigetelésről, vagy a például távhőszolgáltatás esetén a fűtési lehetőségekről beszélni. Ugyanakkor például a panelházak esetében nagyobb a relevanciája a közös energiatermelés- és felhasználásnak, azaz az energiaközösségeknek. Az energiafogyasztás csökkentése érdekében általánosságban az alábbi fejlesztési sorrend javasolt: a padlás hőszigetelése, utána következik a nyílászárók cseréje, majd a falak hőszigetelése, s azután a épületgépészet korszerűsítése – sorolta Becskei Márk.

A HKIK munkatársa arról is beszélt, hogy akinek nincs anyagi lehetősége komoly átalakításokra, az egyszerű, filléres, legális praktikákkal is spórolhat.

– Gondoljuk végig, hogy szükséges-e az egész épületet fűteni, illetve csökkentsük a hőmérsékletet. Tömítsük el a nyílászáróknál, régi kéményeknél azokat a réseket, ahol meleg levegő távozhat az épületből. Olvasszuk le a hűtőszekrényt, illetve gondoljuk végig, hogy szükséges-e valamennyi hűtőszekrényt, fagyasztót üzemeltetni. Sok háznál három hűtőt, fagyasztót is használnak, amelyek villamosenergia fogyasztása tetemes lehet, főleg idősebb készülékek esetén. A villanybojler hőfoka sok esetben nyugodtan kisebbre vehető, és azt is végig kell gondolni, hogy szükséges-e az a vízmennyiség, amit folyamatosan melegen tartunk. Sokat lehet spórolni az elektronikai eszközök, például televíziók kikapcsolásával, vagy áramtalanításával – összegezte Becskei Márk.

A szakembertől megtudtuk, hogy országosan a legnagyobb kihívást jelentő általános probléma, hogy nem beszélhetünk energetikai felújításról olyan épületeknél, ahol negyven éve vakolatlan falak résein, s a nyílászárók körül süvít be a szél. Mint mondta, sajnos vannak olyan települések, településrészek, ahol a házak fizikai állapota nem teszi eredményessé, hatékonnyá, megtérülővé az energetikai jellegű beruházások megvalósítását. 

(Borítóképünk illusztráció, forrás: Shutterstock)



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában