A Becsület Napja

2023.02.11. 19:21

A kitörés napjára emlékezett a Mi Hazánk Mozgalom egri szervezete

A Becsület Napja alkalmából tartott megemlékezést a Mi Hazánk Mozgalom egri szervezete szombaton késő délután a Dobó téren a 14. egri magyar királyi Dobó István gyalogezred emléktáblájánál.

S. S.

A Becsület Napja alkalmából megemlékezést tartott a Mi Hazánk egri alapszervezete

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A tucatnyi megemlékezőt, különféle vármegyeszékhelyi szervezetek – Mi Hazánk Mozgalom, Hunfokos Szövetség, Nemzetőrség, Ezüstidő Szabadidős Szervezet – képviselőit Bodnár Ignác köszöntötte. A Mi Hazánk egri elnöke arra emlékeztetett, hogy országszerte, így a fővárosban is tartanak megemlékezéseket, ahol ott vannak a szervezetük képviselői is. Szerinte az lenne az igazi megemlékezés, ha ezeken az ünnepségeken ott lenne Novák Katalin, Pintér Sándor, vagy Varga Judit.

Az 1945. február 11-i kitörés – a Becsület Napja – előzményeit, a hősies helytállás körülményeit Turán István, a Mi Hazánk Mozgalom tagja idézte fel megemlékező beszédében. Szavai szerint 1944. karácsonyára "a magyar főváros visszavonhatatlanul a két egymással szembenálló nagyhatalom véres játszóterévé változott." A véderők szeme előtt egy cél lebegett a vörös szörny távoltartása. Amikor pedig már a pesti oldal elestét követően a Budai vár is tarthatatlanná vált a hős katonák a biztos halált jelentő kitörést választották a megadás helyett.

Vitéz Szíki Károly rövid megemlékezésében egy József Attila versrészletet idézett, majd Ady Endre, a Tűz csiholója című költeményét szavalta el, majd fejet hajtott a hősök emléke előtt.

Juhász Szabolcs, a Hunfokos Szövetség vezetője megemlékezésében azokat a körülményeket elemezte, amelyek közepette a magyar katonák közel két hónapon át ellenálltak a vörös hadsereg nyolcszoros túlerejének. Kifejtette: Európa államainak akkori és mai vezetői méltatlan módon igyekeznek elhallgatni, tudomást sem venni a magyarok ezen hősi cselekedetéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában