Övék a jövő

2023.02.17. 13:56

Beengedték a tudósképzős gimiseket az egri kórház patológiájára

Az egri kórház oktatással támogatja a tehetséges középiskolásokat.

Szabadi Martina Laura

A fiatalok a program keretében megismerhetik az egészségügyi pályát

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet csatlakozott a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjához és oktató előadásokkal, bemutatókkal várja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges középiskolás diákokat. Pénteken Egerből öt középiskola csatlakozott a programhoz, az első kórházi eseményen 17 diák vett részt dr. Veresné Kis Krisztina Szent-Györgyi vezető tanár vezetésével.

A kórház Skill laborjában dr. Maszárovics Zoltán orvosigazgató köszöntötte a fiatalokat, akik a program részeként a Patológia osztályon és a Központi Laboratóriumban szereztek tapasztalatokat vezető szakorvosok segítségével. Elmondta, az egri Magyarország legrégebbi kórháza, immár 300 éves, az orvos egyetemi képzés itt indult el először 1769 november 6-án, ám ez rövidesen véget is ért. Ugyanakkor a kórház 250 éve oktatókórház. 

– A Nemzeti Tudósképző Akadémia és a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kiemelt célja, hogy a diákokat már középiskolás korukban bevonja a kutatási lehetőségekbe, felkeltse az érdeklődésüket az egészségügyi pálya iránt. Ehhez a kiváló kezdeményezéshez kapcsolódott az Egri Markhot Ferenc Kórház, lehetőséget adva arra, hogy az érdeklődő tehetséges középiskolás diákok megismerjék az intézmény laborjait, technikai felszereltségét, az ott folyó magasszintű munkát és elköteleződjenek az egészségügyi pálya iránt – emelte ki az orvosigazgató.

Megtudtuk, tavaly októbertől vesz részt az Egri Dobó István Gimnázium a képzési programban, és Egri Területi Képzési Központként várja a környező középfokú intézmények csatlakozását. A központ koordinálását Dr. Veresné Kis Krisztina Szent-Györgyi Vezető Tanár végzi, akihez Szent-Györgyi Tanárok és Szent-Györgyi Diákok kapcsolódnak. Az iskolahálózat kiépítése zajlik, jelenleg öt intézmény, az Egri Dobó István Gimnázium, Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium, Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium, Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet csatlakozott a programhoz.

A területi központokban tehetséggondozó programokon, laborgyakorlatokon, előadásokon vehetnek részt a diákok és külső helyszínek felkeresésére is lehetőség nyílik. A vizsgálatok elvégzéséhez az alapítvány felszereléseket, korszerű eszközöket biztosít. Az országos központok központi laborgyakorlatokat is szerveznek és évente kétszer Szegeden, Nobel-díjasok konferenciáján vehetnek részt a programban résztvevők.

Pénteken rövid eligazítást követően elsőként dr. Fullajtár Borbála főorvos vezetésével a patológia munkájával ismerkedtek meg a Neumann, a Szilágyi és a Dobó biológia fakultációs diákjai. Ezen az osztályon folyik egyébként a közismert munkán túl a kórszövettani anyagok leletezése illetve például aspirációs citológiai vizsgálatok is. Ezt követően pedig a központi labor hétköznapjaiba engedtek nekik betekintést. Megismerkedtek a műszerekkel, az elvégezhető vizsgálatokkal és az ott dolgozó szakemberek munkájával. Mindez azért nagyon fontos, mert előre kapnak egy képet arról, hogy mi is vár rájuk akkor, ha az egészségügyet választják, kevésbé lesznek elveszettek továbbtanulásuk első évében.

– A Nemzeti Tudósképző Akadémia elődje Szegedi Tudós Akadémia néven 2012-ben indult, amikor a világhírű magyar tudós Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóját ünnepelték Szegeden. Ekkor a megemlékezés sorozatra kilenc Nobel-díjas kutató látogatott el Szegedre. A sikerből kiindulva 2013-ban létrehozták a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, amelynek rövidtávú célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolása, tudományos kutatásuk támogatása, a tudós életpálya vonzóvá tétele, és hosszabb távon a fiatal kutatók Magyarországon tartása. 2012 óta évente két alkalommal - Európában egyedülálló módon - rendezik meg a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozó”-ját, amikor középiskolások és egyetemisták Nobel-díjas előadást és kutatók előadásait hallgatják meg.

- 2021 szeptemberétől a Nemzeti Tudósképző Akadémia új szintre került, mert az egyetemista hallgatók tehetséggondozása mellett beindította a Középiskolai Képzési Programot. A hazai tehetséggondozásban egyedülálló kezdeményezés újdonságát az adta, hogy a középiskolában dolgozó szakemberek fejlesztési tapasztalatait ötvözi az egyetemek oktatóinak szaktudásával. A gimnazisták képzése hat Országos Képzési Központban történik, amelyhez Területi Képzési Központok csatlakoznak – osztotta meg dr. Veresné Kis Krisztina.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában