Tisza-tó

2023.02.05. 07:00

Díjat kapott az élményfalu: szeretnének Sarud jövőjéért összefogni

Kücsön Gyula, a sarudi ­Élményfalu megálmodója szerdán a vármegyei gazdasági évnyitón Heves Megye Gazdaságáért díjat vehetett át. Örül az elismerésnek, de összefogásra buzdít most.

Molnár Helga

Dr. Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől veszi át Kücsön Gyula a díjat, mellette dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gazdasági évnyitót tartott szerdán a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK). Az ünnepségnek ebben az esztendőben a kétútközi Graefl Major volt a helyszíne. A rendezvényen kamarai díjakat is átadtak. Heves Megye Gazdaságáért díjat kapott az Élményfalu Kft., ezt az elismerést Kücsön Gyula, a komplexum létrehozója vette át. 

A méltatásában elhangzott, hogy Kücsön Gyula saját missziójaként néhány év leforgása alatt átalakította a Tisza-tó sarudi partszakaszát. Az Élményfalu néven működő strand és a hozzá kapcsolódó, az egész falura kiterjedő vállalkozás a mozgás és a természet szerelmeseinek kedvenc pihenőhelye lett. Vízparttal, sok aktivitással, élménnyel és a természet csendjével. A turisztikai terület – partszakasz – folyamatos fejlesztésének eredményeképpen hat év alatt az idelátogató vendégek száma megnégyszereződött. A kiépített szolgáltatások és üzletek száma megduplázódott, a térség gazdaságilag felértékelődött. Sarud felkerült a magyarországi TOP 10 tóparti ingatlanpiaci települések közé. – Nagy megtiszteltetés, meglepetésként ért. Az Élményfalu inkább küldetés, mint vállalkozás, így nagy elismerés ez nekünk – húzta alá Kücsön Gyula. 

Ezzel együtt néhány napja saját közösségi oldalán lakossági, szolgáltatói beszélgetős találkozó összehozását sürgeti tavaszra. Mint írja, 2019-ben már megpróbálták összehozni a Sarud lehetséges jövője iránt érdeklődőket, lakosokat, nyaralósokat, szolgálatokat, de nem lett pozitív kicsengése. 

– Időközben megszűnt az önkormányzat idegenforgalmi bizottsága, átgyalogolt rajtunk két járvány és egy válság, téli vízszinten fogadtuk a fürdőzőket a nyáron, s az év végére szinte teljesen eltűntek a vendégek. Közben azonban pozitív folyamatok is elindultak a térségben és Sarudon is. Csak néhány példa, az Aktív Magyarország Központ kerékpárutat fejlesztett, nyaralóhajó-programot indított, szárazföldi és vízi kilátókat épített és tudatos marketingtevékenységgel fejlesztette a Tisza-tavat. Sarudon is megvalósult a strandfejlesztés, új partszakaszokat adott bérbe a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, új befektetők és pihenni vágyó ingatlantulajdonosok újítják fel a falu öreg házait, új turisztikai szolgáltatók mutatkoznak be Sarudon. S most újra itt a válság, aminek hatását és hosszát nem ismerjük. De leradíroz szinte minden eddigi eredményt – részletezte. 

Hangsúlyozta, ebben a helyzetben összefogás szükségeltetik. 
– Az Élményfalu elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy már felelős a falu előrelendítéséért. Rengeteg új vállalkozás, ingatlantulajdonos telepedett le itt, alig ismerjük egymást, ez a kezdeményezés azt célozza, hogy összefogjunk, derítsük ki, ki milyen jövőt képzel el Sarudnak. Sok visszajelzés érkezett, így bízom benne, hogy pozitív lesz a tavaszi megbeszélés – mondta Kücsön Gyula. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában