Születésnap

2023.02.04. 11:30

Dühödten támadták, de 90 éve népszerű az Egri Termálfürdő: programokkal készül az alkalomra

Több modernizálást is terveznek.

F. V. E.

Az egri strand 1941-ben - ma más kép fogadja a fürdőzőket

Forrás: Fortepan/Négyesi Pál

Az Egri Termálfürdő kilencven éves születésnapját ünnepli idén, ezért számos programmal készülnek a nyári hónapokra, számolt be róla a Termál Online

Molnár László, az Eger Termál Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a népszerű fürdő elmúlt éveiről és a terveikről is. 

– A tavaly nyár rendkívül erős volt a vendégforgalom szempontjából, még a 2019-es évi, azaz a járvány előtti forgalmat is meghaladta. Az idei év legfontosabb feladatának tekintjük, hogy pályázatok segítségével, illetve önerőből a lehető legtöbb fejlesztést hajtsuk végre a gazdaságosabb és energiatakarékos működésért - közölte.

- A vendégek kényelme érdekében több modernizálást is tervezünk, folyamatban van baba-mama szoba kialakítása, és mivel idén 90 éves az Egri Termálfürdő, ezért számos programmal készülünk a nyári hónapokra. Már elkezdtük a strandfesztivál megszervezését, de mindezek mellett folyamatosan dolgozunk a stabil működés megteremtésén – mondta Molnár László a Termál Online-nak.  

Nyáron rekordszámú vendéget vonz Egri Termál- és Strandfürdő 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A fürdő nyitásának csaknem botrányba fulladt történetét is érdemes felidézni: 1933-ban az egri strand ötlete heves vitát keltett, mert sokan erkölcstelennek bélyegezték, hogy a két nem együtt csobbanjon. Csak azután kezdhette meg működését, hogy a város közgyűlés leszavazta a férfiakat és nőket "összeengedő" közös fürdő elleni dühödt indítványokat. A katolikus egyház még a nyitás után is bojkottot hirdetett a strand ellen, de ez a próbálkozás már nem állította meg a máig tartó sikertörténetet.

„Az erkölcsi értéket sérti a férfiak és nők, a fiúk és lányok közös fürdőzése, — mert jóllehet a finomérzésű embernek az ilyen közös fürdőzés inkább kínos, mint csábos, amikor látja azt a sok éktelen, potrohos, dagályos testet, — azért a nemileg ingerlékenyek mégis kárt szenvednek s az ifjúság az ilyen fürdés után piszkosabb, mint volt s a felkotort érzékiség pocsolyaszaga van rajta” - ezt írta az ellenzők véleményének hangot adva az Eger Napilap, 1933. április 30-án. 

Közösen a dögönyözőben 1937-ben
Forrás: Négyesi Pál /   Fortepan

"Ezentúl minden délután közösen lehet strandolni a női uszodában"- adhatta hírül viszont az Eger című lap 1933. július 27-én. Mindez nagy horderejű döntés volt, maga a polgármester sem értett vele egyet, az egyház meg pláne. A fővárosi lapok viszont kiabáló címekkel, szenzációra éhesen közölték: Győzött a strandpárt Egerben! Szabad a közös fürdés! 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában