Sajtótájékoztató

2023.02.07. 13:33

Elengednék a magánszemélyek adóját az egri fideszes önkormányzati képviselők

A frakció 20 százalékos béremelést adna a dolgozóknak.

Szabadi Martina Laura

Sajtótájékoztatót tartott Oroján Sándor frakcióvezető és a Fidesz-KDNP frakcióvezetői kedden.

– Hamarosan tárgyaljuk a költségvetést. Energia-veszélyhelyzet ide vagy oda, a költségvetés stabil lábakon áll. Ez köszönhető egyrészt az iparűzési adó növekedésnek, ami 560 millióval több mint amit prognosztizáltunk. Pénzmaradványok idén is lesznek, ez minden évben 1,5 2,5 milliárd forint között mozgott. Most várhatóan 2 milliárd forintot jelent ez a tétel, ezen felül pedig majd' egymilliárd forint állami támogatás is érkezett – kezdte Oroján Sándor frakcióvezető.

Kitért arra is, az építményadó emelése a gazdasági szektorban a 400 leggazdagabb vállalkozást érintette Egerben. 

– Ez is jókora, 350 millió forintnyi többletbevételt jelent. A nagyvállalatok, multik, nagy üzletláncok fizetnek többet. Mindezek összesen a tavalyi nullás költségvetéshez képest 3,5-4 milliárd forint többletet jelentenek. Az energiaárak emelkedése részben elégeti ezt, olyan 2 milliárd forintot biztosan, de lesz még mihez nyúlni. Jól mutatja ezt az is, hogy a polgármester azt akarja, mondjunk le az építményadó növekedésről. Ha ezt meglépnénk, nagyjábol a fele lenne az egri adó annak, amit Miskolcon vagy Ózdon fizetnek. A leggazdagabbak itt feleannyit se adóznának, mint ott – emelte ki.

Elmondta, Székesfehérváron és Győrben egységesen jóval magasabb az ingatlanadó, mint Egerben.

–  Fontos, hogy kiszámíthatóan cselekedjünk a válságban. A döntés, amit meghoztunk, helyes, hiszen nem a magánszemélyekre ró többletterhet. Sőt, javasoljuk, hogy idén június végével vezessünk ki a magánszemélyek építményadóját! Azt gondoljuk, hogy a családoknak kell segíteni a megélhetésben. Ez idén 120-150 millió forintos megtakarítást jelentene az egrieknek, jövőre pedig dupla ennyit. Segíteni kell azoknak is, akik az önkormányzati szektorból élnek. Nem jó, ha az önkormányzat jelentősen elmarad a béremelési gyakorlatoktól, mi javasoljuk azt is, hogy 20 százalékos bérnövekedést adjunk minden hivatali, önkormányzati dolgozónak. Kérjük a gazdasági irodát, hogy dolgozza ki ezt a tervezetet! – tette hozzá Oroján Sándor.

Kitért arra is, hogy a Neumann középiskola igazgatója, Sipos Mihály 168 millió forint támogatást kér az önkormányzattól. Elmondta, az intézmény fontos a városnak, hiszen magas színvonalú oktatás folyik ott, s nem reális, hogy rezsi növekedésének minden terhét azonnal a szülőkre terheljék. Hozzátette, egy másik középiskola, a Wigner Jenő Műszaki Informatikai Technikum is segítséget kért. A frakció azt javasolja, kezdődjön párbeszéd az alapítványi iskolák megsegítéséről, s arról, ha az alapítvány nem tudja fenntartani az intézményt, akkor maradjon-e náluk. 

– Azt is meg kell tudnunk, hogy az állam engedélyezi-e, hogy, miközben a város rezsitámogatást kap, ad is egy-egy iskolának. Garancia kell rá, hogy ez nem veszélyezteti a kompenzációt – mondta a frakcióvezető. 

Kitért az Egert elkerülő út ügyére is, ismertette a lakosok népszavazási kezdeményezését teljes mértékben támogatják.

Kovács Cs. Tamás képviselő emlékeztetett, hogy megújult a Kertész út még az előző ciklusban született önkormányzati döntés nyomán. Megköszönte a környéken élők türelmét.
– A körzeteket érintő feladatok száma nem csökken. A lakossági igényeket be kell építeni a költségvetésbe. Eger minden harmadik polgára közvetve, vagy közvetlenül a turizmusból él, profitál. Fontos, hogy milyen képet mutatunk a városunkról. Éppen ezért megdöbbentő, hogy miközben egy gyorsétkezdét vegzálnak a standnál, addig nem zavarja a polgármester közvetlen környezetét vagy a főépítészt, hogy a tavalyi lombhulladékot fújja a szél az utcán, vagy, hogy tele vannak kátyúval az utak – fejtette ki. Hangsúlyozta azt is, hogy az egri sportközösségeket magukra hagyták, pedig 3-4 nagy egyesület is százakban mérhető szinten dolgozik utánpótlással.

–  Azt vállaljuk mi, hogy idén is legalább a tavalyival megegyező, de inkább nagyobb mértékű támogatást biztosítunk nekik – közölte.

A sajtótájékoztatón dr. Csetneki Attila és Bódi Zsolt is részt vett. Felnémet képviselője elmondta, az elkerülő városrészt érintő szakaszát újra fogják tervezni. Erről külön cikkben számolunk be. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában