Megemlékezés

2023.02.24. 13:56

Fejet hajtottak a kápolnai csata hőseinek emléke előtt az egri Hatvani temetőben + fotók

Felidézték a csata mozzanatait, s koszorúkat helyeztek el.

F. V. E.

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea helyez el koszorút az emlékmű talapzatán

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Megemlékeztek az 1849-es Kápolnai csata hőseiről pénteken a Hatvani temetőben. Az eseményt a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezte.

Fűrész János nyugállományú főtiszt, az Ezüstidő Szabadidős Egyesület elnöke ünnepi beszédében felidézte az ütközet mozzanatait, s kiemelte Szécsényi István szavait, miszerint, „ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit”. Beszédét azon gondolattal zárta, hogy a mai vészterhes időkben nemzetünk legfontosabb óhaja a béke. 

A magyar nemzet függetlenségéért 1849. február 26-án és 27-én vívott Kápolna csatában hősi küzdelem közben megsebesült, s az egri kórházban elhunyt vitéz honvédeknek állított emlékműnél koszorúkat helyeztek el, majd átvonultak Cserey Ignác honvéd ezredes sírjához, ahol Németh Gábor, a Budai 2. Honvédzászlóalj és 1. Hatfontos Gyalogüteg hagyományőrző honvédje mondott beszédet. 

– Kell, hogy a hazaszeretet újra és újra szóba kerüljön, s a szívünkben éljen, ezért is jelentünk meg Cserey Ignác sírjánál, s az emlékműnél – jegyezte meg Németh Gábor, aki elmondta, Cserey Ignác már fiatal korától katonáskodott, s még Egerbe költözése előtt létrehozta Budapesten az agg és elesett bajtársai számára a Honvéd menházat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában