Jót enni jó

2023.02.24. 16:48

Felzabálták a poroszlói Graefl Majort, ahol nem csak jót ehetünk, de le is lassulhatunk + videó

Minden alapanyagot maguknak termelnek meg.

F. V. E.

Mennyien finom ételeket kóstolhatunk

Forrás: Street Kitchen/Facebook

A Street Kitchen csapata ezúttal Kétútköz-Poroszlóra látogatott, hogy a „Felzabáltuk” rovatuk újabb epizódjához megkóstolják a Zöld Michelin-csillagos Graefl Major kínálatát. 

– Kilenc éve találtunk Eger és a Tisza-tó között egy elhagyott, vadregényes területet, egy Csipkerózsika álmát alvó kastély-épülettel, melyet Graefl Andor 1906-ban építtetett. A legismertebb vendége a kastélynak VIII. Eduárd angol király volt, aki az 1930-as években egy hetet töltött itt a nászútjából – ismerteti a Street Kitchen videójában Szerencsés Györgyi tulajdonos, aki azt is elmondja, nagyon fontos volt számukra az értékmegóvás, hogy megmentsék a pusztulástól Magyarország egyetlen megmaradt szecessziós kastélyát. A biogazdálkodásra is nagy hangsúlyt fektetnek, nem csak saját maguk, hanem a hozzájuk érkező vendégek miatt is. 

A videóban kuriózumként említik, hogy „null-kilométeresek”, vagyis minden, amit az étlapra tesznek, az ott  helyben terem, így a kínálat gyakran változik, hiszen abból az alapanyagból kell kitalálniuk az ételt, ami az akkor épp adott. Soha nem gondolták volna, hogy a Michelin megtalálja őket, s zöld csillagot kapnak. 

Igazodva a vágáshoz, a videó forgatásakor egyebek között rackajuhragut készítettek sült nudlival, mellette kínáltak kakast, valamint minilángost magyar tarka marha kolbásszal és friss salátával. A kamrájukban házi készítésű szörpök, befőttek sorakoznak, mindent felhasználnak, amit az erdő és a mező kínál számukra, s amit a biogazdaságban termesztenek, hangzik el a videóban. Abban arra ki kitérnek, a mai világban fontos, hogy megtaláljuk a gyöngyszemeket, az igazi értékeket, mint amilyen például a Graefl Major is. 

A majorra nemrégiben a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) is felfigyelt, s Heves Megye Innovatőre Díjban részesítették. 

– A Graefl-élmény túlmutat a gasztronómiai történeten, az étkezés előtti kastélylátogatással, az állatokkal való találkozással, a gyökerekkel, fűszernövényekkel és napenergiával táplált zöldségekkel való kísérletezéssel – áll a HKIK indoklásában. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában